Foto: Privatna arhiva

Vozači tramvaja u obavezi su da nose zaštitinu masku i rukavice, koje su pri tome držane u nehigijenskim uslovima, a ukoliko to odbiju, prijave im pišu vozači instruktori koji nisu ovlašćeni za to, priča za Nova.rs potpredsednik SOS sindikata u GSP Beograd Nikola Antić.

„Posto imamo tri smene, prva smena dobije zaštitne maske i rukavice za sve. Vrlo često ta oprema drugu i treću smenu  dočeka u vozilu zapakovana u najobičniji papir, a nekad se dešava se da budu samo bačene na pult od vozila. Ne znamo ko to tako ostavi, ali to svakako nije higijenski, a vozači su prinuđeni da nose takvu opremu“, objašnjava Antić.

On dodaje da vozačima koji ne nose zaštitnu opremu prijave i kazne pišu vozači instruktori, koji ovlašćenje za to.

„Po čijem ovlašćenju i nalogu oni glume unutrašnju kontrolu, kad mi već imamo tu službu. U njoj je zaposleno između 30 i 40 ljudi i oni bi trebalo da budu dovoljni za taj posao, a ne da se sada u to uvode i vozači instuktori“ ističe Antić.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj sindikalac postavlja pitanje da li vozač treba da nosi maske koje na ovakav nehigijenski način dobije od poslodavca ili da odbije pa da onda bude kažnjen jer ne poštuje odredbu o nošenju zaštitne opreme.

„Takođe, postavljamo pitanje, šta da radi vozač koji najčešće vozi svih osam sati i na okretnici nema vremena da napravi pauzi od dva minuta i jede, da li ima pravo da jede tokom vožnje, pošto mu i tada pišu prijavu, jer nema masku. A da bi jeo mora da skine masku“ navodi Antić.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“ do objavljivanja teksta nisu odgovorili na naša pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram