Voće
Voće protiv nikotina; Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

U najtoplijim danima ovog leta, kada lekari preporučuju da svakodnevno unosimo dosta voća i povrća, mališani u niškim vrtićima su cele nedelje za užinu dobijali đevrek, kukuruzni štapić i kolač, a uz ručak salate nije bilo, pišu Južne vesti.

Roditelji su se požalili na to što hrana koja se daje najmlađima ni inače nije zdrava, ali da su posebno razočarani što u sezoni voća i povrća toga nije bilo na meniju. Iz Predškolske ustanove „Pčelice“ odgovaraju da su morali da poštuju „imperativne zakonske procedure u postupcima javnih nabavki“, ali da će već sledeće nedelje u jelovniku biti voća i povrća, pišu Južne vesti. 

Namaz od margarina, kroasan, proja, kajmak, tunjevina, sa hlebom, mlekom i jogurtom, ali bez voća i žitarica – to su doručkovali mališani ove nedelje u niškim vrtićima. Voća nije bilo ni za užinu, već samo sok i keks, đevrek, kukuruzni štapić i kolač sa keksom, a ručali su standardno pasulj, pileći ajmokac, gulaš sa junećim mesom, pilav, špagete sa mlevenim mesom, ali sve to bez priloga i sveže salate, navode Južne vesti.

Na to šta najmlađi jedu dok su u obdaništu, roditelji su se i ranije žalili, posebno zato što im se serviraju mesne prerađevine, ali su tokom ove nedelje bili ogorčeni što u jelovniku ni za jedan obrok nije bilo voća i povrća.

„Sramota je da deci u sezoni voća ne daju za užinu voće, već samo keks i kolač! Takođe treba obratiti pažnju i na druge obroke, za doručak bi mogli spremati deci zdravije obroke. Deca se u toj dobi najviše razvijaju i potreban im je unos veće količine svežeg voća i povrća, a sramno je čime ih hrane! Najlakše je da im namažu paštetu, ili neki drugi namaz, ili da im daju viršle i salame“, pišu između ostalog roditelji.

U drugim gradovima na jugu Srbije su u vrtićima ove nedelje na meniju bile salate uz svaki ručak, kao i sveže voće poput banana, jagoda, jabuka, trešanja i lubenica.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, deca u Nišu su u najtoplijim danima ostala bez najvažnijih namirnica, pa su novinari Južnih vesti pitali nadležne u PU „Pčelica“ zašto, da li je to inače praksa i kada roditelji mogu da očekuju da će se voće i povrće naći na meniju.

„Zbog poštovanja Zakona i imperativne zakonske procedure u postupcima javnih nabavki, voće i povrće će biti u jelovniku dece već od sledeće nedelje. Naglašavamo da je prethodni dobavljač otkazao ugovor zbog finansijskih problema, a da se postupak javne nabavke mora sprovesti u skladu sa odredbama Zakona i rokovima koji su propisani“, odgovorili su iz „Pčelice“.

Ostaje ipak nejasno o kojoj javnoj nabavci je reč, jer je poslednja javno dostupna raspisana još 18. maja, a iz „Pčelice“ su tražili „namirnice za pripremanje obroka za decu u vrtićima“ i u okviru nje – sveža konzumna jaja, zamrznuto voće i povrće, konzervirano voće i povrće, sveže povrće, začine i dodatke jelima, med, domaće voće i masnoće, piše portal.

Kako se navodi u odluci – 4. jula je dodeljen ugovor o nabavci pomenutih namirnica, sa rokom isporuke od jednog do dva dana.

Procenjena vrednost te nabavke je bila nešto više od 90 miliona, ali su na kraju ove namirnice, kako piše u odluci, plaćene ukupno nešto manje od 30 miliona dinara sa PDV-om.

Zato ostaje nejasno zašto sveže voće i povrće, koje je naručeno i odluka o tome je doneta još pre desetak dana, nije bilo na meniju ove nedelje u niškim vrtićima.

***

BONUS VIDEO: Deca i vrtići u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar