Foto: Shutterstock

Da im nije obezbeđeno da rade na preporučenoj distanci u halama, da se ne poštuju mere i da se tiskaju u autobusima do i od posla, svedoče već mesecima radnici većih fabrika na jugu Srbije. Sumnjaju i da se baš zato virus širi među njima. Gradonačelnik Prokuplja navodi da dnevno ima oko 20 novozaraženih radnika Leonija, a iz Jablaničkog i Nišavskog okruga najavljuju rigorozne kontrole pogona sa većim brojem zaposlenih.

U niškoj fabrici Leoni su, prema rečima radnika koji su pisali Južnim vestima, epidemiološke mere protiv virusa korona su na veoma niskom nivou. Dodaju da im je o tome im je zabranjeno da govore čak i onda kada dobiju pozitivan nalaz na virus.

„Ljudi rade jedan pored drugog, što je neizbežno zbog načina rada. Ne postoji nikakva distanca. Sredstva za dezinfekciju postoje samo na ulaznim i izlaznim vratima fabrike pa u toku radnog dana radnici ne dezinfikuju ruke uopšte. Zaraženih ima dosta. Širi se od radnika do radnika brzo jer su svi u bliskom kontaktu. Naravno, zabranjuje se svaka priča o kovidu. Radnik se striktno upozori da ne sme nikome reći da je pozitivan“, pričaju zaposleni.

Kontrole inspekcije u niškom Leoniju nije bilo u skorije vreme, kaže načelnik Nišavskog okruga Petar Babović, ali najavljuje da će ih tek biti jer su se pojavile informacije da ima pozitivnih.

Prema rečima gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, u dužem vremenskom periodu najveći broj inficiranih dolazi i kompanije Leoni koji upošljava preko 2.000 radnika u Prokuplju.

„Mi sada imamo na dnevnom nivou i preko 20 pozitivnih na koronu koji su zaposleni u Leoniju. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, većina inficiranih su se zarazili van fabrike, jer se u ovoj kompaniji pridržavaju svih propisanih mera. Čak je i jedan njihov zaposleni član našeg Kriznog štaba“, kaže Aranđelović.

„Primenili sve mere“
S druge strane, u prokupačkoj kompaniji Leoni ističu da su primenili sve mere koje su propisale nadležne institucije.

„Naša kompanija svojim zaposlenima već mesecima obezbeđuje sve neophodne mere zaštite i prevencije, počev od obaveznog nošenja zaštitne opreme – maski, vizira ili zaštitnih naočara i rukavica. Intenzivirano je korišćenje dezinfekcionih sredstava i uvećan je broj autobusa koji koristimo za prevoz naših zaposlenih. Sve implementirane mere su u składu sa preporukama Vlade“, kažu u toj fabrici.

Načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović tvrdi da je po pitanju mera protiv širenja bolesti kovid-19 sve maksimalno preduzeto, ali priznaje da je bilo korekcija.

Pojašnjava da su imali nagoveštaj da su u fabrikama na posao dolazili i radnici koji su pozitivni i da su zato morali da odreaguju, prenose Južne vesti.

„Imali smo rigorozne kontrole. U Juri su bile Sanitarna i Inspekcija rada, a bili su i u Šinvonu. Treba da se vidi kakva je situacija u Leoniju u Malošištu, imamo informaciju da su se tamo pojavili pozitivni“, kazao je Babović.

Inspekcija za rad će prema najavama načelnika Jablaničkog okruga Miloša Ćirića izvršiti rigoroznije kontrole u većim fabrikama u okrugu jer se situacija “malo pokvarila” u odnosu na ranije nedelje.

Sindikati pitaju: Zašto svaki talas virusa počinje u Juri?
Poverenik USS „Sloga“ za Leskovac Ivan Krstić ističe da država trenira stogoću na vlasnicima malih objekata i samostalnih radnji, kontroliše i sankcioniše neodgovorne pojedince za nepoštovanje radnog vremena, dok se godinama već zaustavljaju ispred kapija stranih korporacija i čekaju dozvolu ili neko opravdanje za ignorisanje očitog kršenja zakona.

„Ko je odgovoran i zašto je izostala puna kontrola i preduzimanje potrebnih mera kako bi se smanjili rizici, zaštitili radnici i obezbedila primena svih odluka u fabrikama koje zapošljavaju hiljade ljudi? Zašto svaki talas virusa i povećanje broja zaraženih počinje u fabričkim krugovima Jure“, pitaju iz USS Sloga.

Sve ovo, nadovezuju se iz Sloge, je sumorna slika „bolesti“ koja od početka vlada i u drugoj fabrici na jugu – u Juri, a ime joj je nemar države i prepuštanje radnika i njihovih porodica na milost i volju vlasniku kapitala.

Zato od Ministarstva za rad, a na čijem čelu je i članica Kriznog staba Darija Kisić Tepavčević, zahtevaju da se aktivno uključi u spasavanje života ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare