Foto: Printscreen/RTS

Svojim nastupom na javnom servisu RTS 2. jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom maniru ponovo pokušao da manipuliše informacijama, iznoseći niz neistina i poluistina, tvrde u Sindikatu lekara i farmaceuta, čiji je predsednik dr Rade Panić.

Iz ovog strukovnog udruženja stigao je demanti u kom su taksativno pobili Vučićeve izjave u kojima je prisvajao tuđe zasluge, pokušavao da negira činjenice iz Sandžaka, ali i lažno prikazao stanje u kompletnom zdravstvu.

„Fotografije na kojima su prikazani ventilatori su fotografije od 6. aprila, kada je predsednik lično dostavio ventilatore. Nijedna od prikazanih fotografija ne pokazuje ventilatore u fuknkciji, niti se na tim fotografijama može prebrojati 10 (deset) kliničkih ventilatora. Takođe, u dva navrata se izjavljuje „ovo su respiratori“, ali se isti ne vide na fotografijama koje se prikazuju. Reč je o veštoj manipulaciji širokim javnim mnjenjem koje je nedovoljno upućeno u tematiku“, navodi se u demantiju sindikata.

koronavirus u srbiji
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U njemu se ističe da se pogrešno interpretira i tačan broj respiratora u pazarskoj bolnici, s obzirom da ih po Vučićevim tvrdnjama ima bar osamnaest, mada se oni na fotografijama nigde ne vide.

U prilog netačnosti ove informacije nažalost govori i veliki broj teško obolelih iz Pazara koji se, upravo zbog nedostatka respiratora, svakodnevno šalju u bolnice u Užicu i Kragujevcu.

Sindikat je demantovao i tvrdnju da je u Novi Pazar „stiglo 22 lekara, 22 lekara i zdravstvenog osoblja“, tvrdeći da je sasvim proverljivo da je u pazarsku bolnicu poslato „maksimum devet lekara, a da su ostalo medicinske sestre i tehničari“.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Vučić je u gostovanju na RTS takođe obavestio građane da je njegova Vlada „izgradila Dijagnostički centar koji smo zajedno sa našim prijateljem šeikom Muhamedom bin Zajedom za 5 miliona evra podigli u Novom Pazaru“, mada u Sindikatu tvrde da je „prema svim dostupnim podacima Dijagnostički centar u Novom Pazaru izgrađen i opremljen isključivo donacijom Ujedinjenih arapskih Emirata”.

Sa ništa manje skromnosti, predsednik je u intervjuu tvrdio i da je država nedavno baš uložila još 6 miliona evra u pazarsku bolnicu.

„Naravno, oni imaju i opštu bolnicu u kojoj smo sada renovirali i angio salu, uložili ogroman novac u tu angio salu, dakle negde oko 680 miliona to je više od 6 miliona eura samo da biste imali u vidu“, besno je poručio Vućić gledaocima, prećutkujući da od tih 6 miliona država ni on nisu dali ni dinara.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Reč je o donaciji Evropske unije, što je dostupno kao podatak i na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. U vezi sa tim, i bolnica u Novom Pazaru je takođe na spisku ustanova čije je opremanje i renoviranje finansirala EU“, poručuju iz Sindikata, ističući da je ova informacija proverljiva i dostupna svima, pa i predsedniku.

Ono što je dodatno podstaklo sindikalce da demantuju skoro čitav nastup predsednika su upravo neistine iznete oko plata medicinskog osoblja u Pazaru, ali i generalno u zdravstvu.

„10 miliona godišnje samo za plate dajemo zdravstvenim radnicima, tehničkom osoblju i administrativnim radnicima koji rade u zdravstvenom sektoru u Novom Pazaru, u DZ, OB i dijagnostičkom centru. 1344 osobe. 10miliona evra godišnje, neto“, rekao je Vučić, tvrdeći da u pazarskoj bolnici ima sasvim dovoljno zdravstvenih radnika, „pošto kažu ljudi da nema radnika. 1344 radnika od toga 252 lekara u Novom Pazaru koje plaća država Srbija“.

Iz Sindikata podsećaju predsednika da lekare ne plaća on, niti Vlada Srbije, već njeni građani.

„Plate zaposlenih u zdravstvenom sistemu se finasiraju pretežno iz doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dakle, ne plaća država Srbija, već građani. Tako, za 12 meseci prošle godine UKUPNO (ne samo za plate) za Opštu bolnicu Novi Pazar izdvojeno je: oko 64,7 miliona dinara iz budžeta RS, dok je 1 milijarda 235 miliona izdvojena iz budžeta zdravstvenog osiguranja! Za plate, naknade i dodatke zaposlenih je od toga izdvojeno oko 683 miliona iz budžeta zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta RS za ovu namenu izdvojeno samo 142.000 dinara. Država Srbija je prošle godine za plate zaposlenih u Opštoj bolnici Novi Pazar izvojila nešto više od 1000 evra. Ove godine, u prvih tri meseca iz budžeta RS za plate u ovoj ustanovi nije otišao niti jedan dinar!“, navodi se u saopštenju.

Lekari su takođe demantovali i predsednikovu izjavu na RTS gde je istakao da smo „povećali dva puta plate u toku ove godine, jednom redovno i jednom u aprilu mesecu“, postavljajući jasnu razliku između povišice i stimulacije na platu.

„Plate zdravstvenim radnicima nisu povećane ove godine. Poslednje povećanje plata datira od novembra 2019. godine. Aprila 2020. godine utvrđen je samo DODATAK na platu! Ne radi se o stalnom povećanju kako se i u ranijim izjavama navodilo, već o dodatku na platu, tzv. „stimulaciji“, koja se vezuje za rad za vreme epidemije. Domašaj dodatka na platu se umnogome razlikuje od povećanja plate, a da bi građanima bilo jasno – oboleli zdravstveni radnik ne dobija „povećanje“ od 10 odsto, zdravstveni radnik kome je naložena mera izolacije (samoizolacije), jer je bio u kontaktu sa pacijentom, takođe ne dobija 10 odsto povećanja, lekarima na specijalizaciji, koji drže ogroman deo posla, se ne uplaćuje ovaj dodatak“, navodi se u demantiju Sindikata.

Vučić svrstao Panića u „mrzitelje Srbije“

Kao i svakog ko se usudi da kritikuje njega i rad Vlade, Vučić se sporne večeri „obračunao“ i sa predsednikom Sindikata lekara i farmaceuta, doktorom anesteziologom Radetom Panićem, koji od početka epidemije pokušava da zaštiti položaj svojih kolega medicinara, ali i da izvesti javnost koliko se situacija u zdravstvu drastično razlikuje od onoga što Vučećeva propagandna mašinerija pokušava da plasira kao istinu.

Izjavom da to „čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio“, Vućić je i doktora Panića svrstao u red svih onih novinara, javnih radnika, aktivista ili bilo kog drugog „mrzitelja Srbije“, kako ih ova vlast targetira.

„Dr Rade Panić jeste predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS). SLFS nije ‘jedan od najmanjih’ i ‘nikakvi sindikat’ kako navodi Predsednik, već strukovni sindikat nosioca posla u delatnosti od opšteg društvenog značaja, koji je osnovan 1992. godine, od kada se zalaže i bori za prava zaposlenih u zdravstvu i ostvarivanje interesa, kako svojih članova tako i celokupnog zdravstvenog kadra, i posebno za bolji zdravstveni sistem! Smatramo da se ovakvom izjavom vređa ugled eminentne strukovne organizacije kao što je SLFS i dostojanstvo njenih članova – lekara, te da je kao takva ova izjava apsolutno neprihvatljiva“, navodi se u saopštenju.

„Zahtevam javno izvinjenje predsednka Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića za sve iznete neistine u intervjuu, što i dokumentacija u prilogu dokazuje, kao i za meni lično iznetu tvrdnju da ‘najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovaram’ i da sam ‘najgore laži izgovorio’, što smatram uvredom“, poručio je Panić, ističući da se on i sindikat ne bore protiv Vučića, već „za Srbiju, svu njenu decu i sve njene građane“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare