Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U Novom Pazaru se situacija još uvek ne popravlja. Iako smo iz Kriznog štaba Novog Pazara i od Vlade Republike Srbije ali i od rukovodstva Opšte bolnice Novi Pazar danima dobijali informacije kako je situacija pod kontrolom i kako se Novi Pazar ne razlikuje od drugih gradova, stanje na terenu ne govori tako. Juče su pripadnici Vojske Republike Srbije montirali sedam šatora kako bi u njih mogli da smeste 170 pacijenata iako je 80 odsto kapaciteta Opšte bolnice Novi Pazar već pretvoreno u kovid zone.

Prema podacima koje je jutros novinarima saopštio koordinator OB Novi Pazar dr Mirsad Đerlek, u prethodna 24 sata od posledica infekcije koronavirusom u novopazarskoj bolnici preminula su još dva pacijenta – po jedan iz Novog Pazara i Tutina.

Prema podacima koje je izneo Đerlek, u respiratorskoj jedinici je popunjeno 10 kreveta, dok su tri pacijenta priključena na aparate.

Prema oceni Đerleka i njegovih saradnika, iako je stanje daleko od dobrog, ono se polako stabilizuje, pošto je bolnica u proteklih nekoliko dana dobila pomoć kolega iz drugih bolnica i Vojske Srbije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Trenutno na raspolaganju Opšta bolnica Novi Pazar ima 27 civilnih i 45 vojnih lekara i tehničara. Oko 70 lekara je već duže vreme na bolovanju, što se donekle poklapa sa ljudstvom koje je angažovano iz drugih centara.

Đerlek je rekao da će on lično proveriti svu dokumentaciju bolovanja i ako se u bilo kojem slučaju ispostavi da je neko bolovanje bilo lažirano, automatski će se tim licima uručiti rešenje o otkazu, naglasio je kordinator OB Novi Pazar.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Iako je zvanično saopšteno da su juče umrla dva pacijenta, građani još uvek smatraju da su obmanuti, jer je samo u jednoj od dve Islamske zajednice potvrđeno da je za danas izdato 8 naloga za dženaze.

Veliki problem građanima Novog Pazara predstavlja i nemogućnost da pacijenti koji boluju od drugih bolesti dođu do svog lekara. Mnogo pacijenata koji su želeli da ih juče pregleda doktor opšte prakse, javili su našoj redakciji da su vraćani kući ili upućivani na kovid ambulante iako nemaju nikakve simptome koronavirusa.

Ono što predstavlja još veći problem jeste i to što su privatne poliklinike ili zatvorene ili preopterećene, jer su lekari i tehničari koji rade u njima ili zaraženi, ili rade u kovid zonama Opšte bolnice Novi Pazar. Građani se putem društvenih mreža organizuju kako bi makar uspeli da obezbede priključivanje infuzija pacijentima koji primaju redovne terapije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

U Tutinu je, prema rečima doktora Denisa Ademovića, smanjen broj transporta obolelih za Novi Pazar i stvara se utisak da se situacija smiruje.

Dr Ademović ističe da je sa svih strana u tutinski dom zdravlja pristigao veliki broj donacija, tako da trenutno imaju svih potrebnih sredstava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram