Foto: N1

Kompanija Jura tužila je svog radnika iz Leskovca, jer rukovodstvo smatra da je narušio ugled fabrike, tako što je javno pričao o lošem položaju zaposlenih.

Prvo ročište održano je juče, a tužbom je Jura obuhvatila i Zorana Markovića, predsednika Sindikata metalaca Srbije. Odbrana je tražila izuzeće leskovačkog suda i sudije, koji ekipi N1 nije odobrio prisustvo prvom ročištu.

U leskovačkom Osnovnom sudu počeo je krivični postupak protiv Predraga Stojanovića, koji je predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije u kompaniji Jura.

Takođe je na optuženičkoj klupi i Zoran Marković, koji je predsednik ovog sindikata na nivou Srbije. Kompanija Jura tužila ih je privatno zbog toga što su im narušili ugled i traži odštetu zbog toga, a oni su, kako tvrde za N1, samo radili svoj posao sindikalaca i ukazivali na loš položaj radnika i na pojedina kršenja zakona.

„Navodno da sam ja tvrdio da Jura ne poštuje zakone Srbije, da zabranjuje sindikalno organizovanje, ali to su sve predmeti tužbe, tako da o tome ne bih sada u ovom trenutku. Ono što je činjenično stanje je da je ovo presedan na koji mora da reaguje ministarstvo, jer ako mi dozvolimo da svako od poslodavaca, naročito iz multinacionalnih kompanija pokrene privatnu tužbu i čim pokrene privatnu tužbu da on udaljava zaposlenog s posla dok se ne završi to je takav pritisak. I onda ko će da se bavi sindikatom“, rekao je Zoran Marković.

Predrag Stojanović za N1 kaže da od trenutka kada je krenuo da se bavi sindikalnim aktivizmom u Juri u Leskovcu, krenuli su njegovi problemi, dobio je čak i otkaz pa ga je Inspektorat rada vratio na posao, da bi ga Jura odmah potom privatno tužila.

„Ja sam bio uzoran radnik, bez izostanaka, otkako je moj poslodavac saznao da pravim sindikat ja sam počeo da imam probleme. 2019. je Korejac, glavni menadžer proizvodnje, prošao pored mog radnog mesta, pokazao rukom da će glavu da mi odseče. Ja sam to prijavio policiji, tužilaštvo je odbilo moj predlog, iako je bilo i svedoka“, kaže Stojanović.

Predrag Stojanović, praktično još uvek radnik Jure, ne zna kada će se vratiti na posao, kaže da je suspendovan istoga dana kada je i saznao da je tužen.

„Smatram da je potpuno jasno da ne možemo imati suđenje na koje neće biti vršen društveni uticaj koji Jura ima, zbog toga smo tražili izuzeće. Ovaj proces može da ima refleksije na dalje sindikalno delovanje u Srbiji“, rekao je advokat Miloš Vučejlić.

Kompanija se nije oglašavala na zahtev za odgovor na pitanja N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar