„Nezavisnost“: Jura diskriminiše radnike koji su u sindikatu

Podeli:
Foto: Aleksandra Petrović

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" ukazao je da se u južnokorejskoj korporaciji Jura (Yura) krše prava zaposlenih i da poslodavac kažnjava radnike koji pristupe tom sindikatu.

Najavljeno je da će sindikat tražiti od Inspektorata za rad i Poverenika za ravnopravnost da po hitnom postupku obave kontrolu rada Saveta radnika u Juri i da „ponište sve akte diskriminacije koji se sprovode prema radnicima koji su se slobodnom voljom odlučili da pristupe u sindikat“.

Po tumačenju sindikata „Nezavisnost“, poslovodstvo Jure je, da bi sprečilo radnike da se sindikalno organizuju i da aktivnosti obavljaju preko svojih sindikalnih centrala, organizovala Savet radnika.

Foto: Privatna arhiva

„Ovaj Savet poslodavac finansira i drži pod svojom kontrolom, pokušavajući tako da neutrališe svaki pokušaj borbenog sindikalnog delovanja“, poručili su iz „Nezavisnosti“.

Jura u Srbiji ima tri pogona, u Rači, Nišu i Leskovcu, gde proizvodi kablove za auto-industriju.

„Deo zaposlenih u fabrici u Rači su slobodnom voljom pristupili u članstvo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva ‘Nezavisnost’, što je Savetu radnika poslužilo da odbije zahtev za solidarnu pomoć radnici Jura korporacije, članu Sindikata kojoj je izgoreo krov na kući“, navodi se u saopštenju „Nezavisnosti“.

Predsednik tog sindikata u Jurinoj fabrici u Rači, Saša Marković, potvrdio je za Nova.rs da je jedna radnica diskriminisana samo zbog toga što je članica Sindikata „Nezavisnost“.

Navodi da joj je odlukom menadžemnta uskraćena pomoć iz solidarnog budžeta, koji se puni od članarina svih zaposlenih koji su po automatizmu i članovi Saveta radnika. Marković navodi da menadžment na taj način sprovodi pritisak na radnike i šalje poruku da je u fabrici nepoželjno svako drugo sindikalno delovanje, osim Saveta.

Foto: Nova.rs

Sindikat „Nezavisnost“ pozvao je sve zaposlene u fabrikama Jure u Srbiji da „ne nasedaju prevarama i manipulacijama poslovodstva, jer je u sistemu tržišne ekonomije i eksploatatorskog kapitalizma, jedino sindikat vlastan da sa poslodavcima pregovara o pravima radnika, da zaključuje kolektivne ugovore, da organizuje sve vidove sindikalne borbe uključujući i štrajk“.

Taj sindikat je najavio da će od svetskih i evropskih sindikalnih federacija IndustriALL Global Union i IndustriALL Europe, zatražiti da kompaniju Jura stave na listu nepoželjnih poslodavaca.

Komentari

Vaš komentar