Predrag Stojanović, otkaz Jura, Yura, Leskovac
Predrag Stojanović Foto: Privatna arhiva

"Skoro sam se oženio, supruga mi je trudna, a bez posla sam nekoliko meseci jer su me otpustili zbog sindikalnog delovanja. Sada Ministarstvo kaže da moraju da me vrate, a oni su me bukvalno isterali iz fabrike, bez dodatnog objašnjenja. Ne razumem kako jedna strana fabrika može da bude jača od države, od odluke Ministarstva", priča za dnevni list „Nova“ Predrag Stojanović, nekadašnji radnik fabrike „Jura“ u Leskovcu.

Stojanović navodi da otpušten zbog sindikalnog delovanja, naročito u toku prošle godine kada su se radnici leskovačke „Jure“ pobunili zbog kršenja epidemioloških mera i rada u jeku pandemije. Njemu je u utorak stiglo rešenje Inspektorata rada Ministarstva za rad i zapošljavanje, od 25. juna ove godine, kojim fabrici u Leskovcu nalaže da ga vrati na posao i prijavi na obavezno socijalno osiguranje. Kako se navodi, eventualna žalba ne odlaže izvršenje samog rešenja.

Stojanović, koji je predsednik organizacije Samostalnog sindikata Metalac u ovoj fabrici, otpušten je krajem marta ove godine, zvanično zbog „odavanja poslovne tajne“, mada on tvrdi da je pravi razlog sindikalno delovanje. Sledećeg dana se sa rešenjem zaputio u fabriku, gde je satima čekao odgovor poslodavca ili pravne službe.

„Radnik obezbeđenja rekao mi je da me traže iz pravne službe i da treba sa njima da razgovaram, ali niko se ni iz te niti bilo koje druge službe nije pojavio. Nisu se udostojili ni da razgovaraju sa mnom, a samo sam dobio obaveštenje da ne žele da me vrate na posao“, objašnjava Stojanović. Ističe da nije jedini, već da je problem mnogo veći od jednog otpuštenog sindikalca.

Foto: N1

„Ako država ćuti kada neka fabrika njene zakone ne poštuje, onda će za 10, 15, 20 godina našoj deci dati da rasklope krevete i ležaljke u fabrikama, da tamo spavaju i uopšte da ne odlaze kući“, upozorava.

Pita se šta da očekuje običan radnik, ako jedan sindikalac prolazi ovako i naglašava da se opomenama i otkazima u fabrikama „seku glave“ onima koji se bune.

Bez odgovora iz „Jure“

Iz korporacije „Jura“ do zaključenja teksta nije bilo zvaničnog odgovora na upit novina „Nova“, poslat na elektronsku adresu kompanije, a broj telefona leskovačkog pogona korejske fabrike nije u funkciji. „Jura“ je poznata po više slučajeva kršenja prava radnika, a radnicima je čak predlagano da „nose pelene da ne bi morali da idu u toalet“. Iz sindikata Sloga upozoravali su da su radnike u „Juri“ „tukli metalnim palicama, zabranjivali im odlazak u toalet i neprimereno se ponašali prema ženama“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare