Glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs Veselin Simonović kaže, komentarišući nedavne proteste antivaksera i protivnika kovid propusnica ispred zgrada u kojima žive epidemiolozi i članovi Kriznog štaba Predrag Kon i Branislav Tiodorović, da ga je "zaprepastilo zašto država koja je iskoristila te lekare nije stala u njihovu zaštitu". Dodao je da, što se tiče izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je sutradan pozvao "rulju" da dođe na njegova vrata, da on to može "jer njega čuvaju Kobre, a Kona niko nije čuvao, pa ni Lončar".

„Nisam video da su došli žandarmi, policija, da sklone te ljude da ne vređaju Kona, koji je jevrejskog porekla, da mu viču ‘Mengele’ i da nose žute trake. To je nedopustivo u bilo kojoj zemlji, to je vređanje žrtava holokausta, to je najgore što u jednom narodu može da postoji i da se prelije na ulicu“, kaže Simonović u Novom danu na TV N1.

Dodaje da sve odluke u vezi sa koronavirusom donose Lončar i njegove kolege u vladi, a ono što predlože lekari iz Kriznog štaba uglavnom ne prihvate.

„Druga stvar je što tim lekarima niko više ne veruje, jer su davali alibi nesposobnoj vladi u borbi protiv korone, ali to nije razlog da rulja na njih kidiše“, ističe Simonović.

Navodi da svi moraju da osude to, „bilo bi mi drago da su neke građanske stranke otišle da brane Kona od fašističke rulje i za njih bih ja glasao na izborima, ali je dužnost vlasti da ga zaštite“.

Na pitanje da li tajming ima veze sa tim što se desilo, jer i Kon i Tiodorović u poslednje vreme insistiraju da trenutne mere nisu dobre i da ih treba pooštriti, Simonović ukazuje da „baš zbog toga što su na kraju počeli da govore ono što im nalažu i savest i struka, a trebalo je i pre, naravno da oni smetaju“.

„Ne bi me iznenadilo da zbog toga vlast nije njih zaštitila, da su govorili ono što se od njih očekuje, verovatno bi ih zaštitila“, smatra Simonović.

A povodom teksta u listu Nova da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prodao Srbiju Rio Tintu, kompaniji koja želi u dolini Jadra da otvori rudnik jadarita, on kaže da vlast to ne radi da bi napunila budžet, već svoje džepove.

Dodaje i da evropski zvanični samo žele da izmeste prljave tehnologije iz svojih zemalja, u Srbiju.

„Mi ćemo zagađivati našu državu, uništavaćemo prirodu, prodavaćemo im sirovine, a oni će praviti električne automobile. Takvi kakvi jesmo, oni pokazuju da nas nikad neće primiti u EU, jer šta ćemo im sa uništenom prirodom, pa ispada da smo prodali državu džabe“, navodi Simonović.

Komentarišući izjavu novog šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea da je zelena agenda prioritet za EU i da otvaranje rudnika Rio tinta „može da bude prilika za društveno-ekonomski razvoj, ali moraju da se poštuju najstroži standardi“, on kaže da je to „gomila fraza koje ništa ne znače, to nije više diplomatski rečnik, već ispraznost“.

„Što se tiče zelene agende njima je svejedno šta će se u Srbiji dešavati, njima trebaju sirovine“, ističe Simonović.

Vučić gubi povernje u Beogradu

A povodom predstojećih vanrednih parlamentarnih, beogradskih i predsedničkih izbora, on navodi da u Beogradu Vučić gubi poverenje, a opozicija još nije uspela da se integriše.

Kaže da je najviše neopredeljenih birača, koji nisu za režim, i da je njih moguće opredeliti tako što će opozicija objaviti ko će sa kim ići na izbore.

„Ništa od toga još nismo videli, osim nekih koalicija koje se sad prave poput one koju su oformili Ne davimo Beograd, Aleksandar Jovanović Ćuta i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Ne znamo da li će Narodna stranka i Stranka slobode i pravde ići zajedno, još pregovaraju. Do izbora ima još 157 dana i pitanje je da li opozicija ume da računa“, poručuje Simonović i dodaje da opozicione stranke moraju da ponude biračima nešto novo i da ih ubede da izađu na izbore i glasaju.

Navodi da je za Beograd, gde opozicija ima najviše šanse za pobedu, potrebno da osvoje glasove najmanje 600.000 birača.

Bonus video: Antivakseri i žute trake – zloupotreba simbola stradanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare