Piše Veselin Simonović: Zna li opozicija da broji?

Kolumne 27. okt. 202111:41
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ostalo je još tačno 158 dana do izbora. Zašto je potrebno svakodnevno odbrojavati dane i podsećati opoziciju da nemaju više vremena? Odgovore bi mogli da potraže i u najnovijem istraživanju javnog mnjenja, koje je u Beogradu spoveo Demostat: u glavnom gradu za Srpsku naprednu stranku i Socijalističku partiju Srbije, kao i za opoziciju, opredelio se po 31 odsto od svih ispitanika, a Beograđani bi slično glasali i na parlamentarnim izborima. Čak 67 odsto građana se izjasnilo da bi izašlo na izbore, što govori da simpatizeri opozicije očekuju da ih pozovu na glasanje, a ne u novi bojkot.

Istraživanje je pokazalo i da je više od 30 odsto neodlučnih, a njima bi što pre morali ponuditi jasan izbor – ko će sa kim i protiv koga na birališta. Od ujedinjavanja opozicije nema ništa i to je već odavno jasno, pa je svako dalje naglabanje o tome samo dodatno gubljenje vremena. Već je izvesno da će demokratska i građanska opozicija ići u dve kolone, samo što to još nisu saopštili, a i nacionalistička i ona kvaziopozicija će u nekoliko kolona.

Nije izvesno da će demokratska opozicija imati i zajedničkog predsedničkog kandidata, a izgovori da neće još da saopšte ko je, kako ga vlast ne bi satanizovala, besmislena je. Pitanje za njih je a kad nameravaju ga predstave građanima Srbije i kako će ga od sigurne satanizacije odbraniti mesec i po pred izbore.

Vlast je od prošlih izbora u neprestanoj predizbornoj kampanji, tamo gde najlošije stoje kod birača – u Beogradu – onaj što ga zovu zamenik gradonačelnika već gradi kanalizaciju po Obrenovcu, Krnjači, Borči… uređuje priobalje, diže spomenike. Građani koje muče komunalni i drugi infrastrukturni problemi bi već narednih dana trebalo da blokiraju ceste, štrajkuju pred Vladom itd, pa možda neko i dobije kanalizaciju, možda okreče neku fasadu, asfaltiraju put, samo moraju da počnu odmah, jer kad prođu izbori ostaće samo projekti.

PROČITAJ JOŠ:

Uhapsiće do izbora još neku Hrkalovićevu, spasavaće predsednika od zavera i atentatora, deliće 30, 50 i 100 evra, otvoriće još fabrika u kojima će radnike tretirati kao robove za crkavicu koju ionako država subvencioniše… Opoziciju će i dalje satanizovati kao lopove koji samo zbog krađe žele da se dokopaju vlasti, a za to vreme oni, što reče jedan njihov bivši ministar, ne kradu kao „žuti“, već otimaju.

U poslednje vreme ne mogu da završim nijedan komentar, a da ne citiram neki biser evropskih izaslanika u Beogradu. Uz ogradu da je nov u glavnom gradu, da se tek upoznaje sa zvaničnicima, ipak moram da citiram šefa Delegacije EU u Republici Srbiji. Ambasador Emanuel Žiofre je na sastanku sa Aleksandrom Vučićem ponovio da izveštaj (Evropske komisije) predstavlja iskrenu i činjeničnu ocenu napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje neophodne akcije. „Izveštaj konstatuje obnovljenu posvećenost Srbije postizanju rezultata u agendi reformi koje se odnose na EU, koja se odražava u povećanom broju inicijativa Vlade da ispuni kriterijume Evropske unije u prethodnom periodu“, rekao je Žiofre, pa još i dodao da te “inicijative imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada budu bile sprovedene”…

Izgleda da smo dobili još jedan potencijal za naš opipljiv napredak.

Komentari

Vaš komentar