Sima Šarik Foto: Privatna arhiva

Sima Šarik dobio je otkaz na mesto vozača u GSP Beograd, nakon dve decenije rada, a kako navodi za portal N1 - bez posla su ostali i on i još dvojica njegovih kolega koji su govorili na protestu radnika ovog preduzeća ispred Predsedništva. Smatra da su razlozi za otkaz neosnovani, a pravdu će da potraži na sudu. Govoreći o položaju vozača u GSP Beograd, navodi da su primorani da rade "po osam sati, šest dana bez pauze, koja im se na kraju radnog vremena dopiše", iako im u kolektivnom ugovoru stoji da rade 40 sati nedeljno. "S jedne strane nam kažu da nismo u obavezi da radimo na slobodan dan, a sa druge strane nas primoravaju", navodi Šarik za portal N1 i dodaje da za taj dodatni radni dan, a svoj slobodni - nemaju pravo ni na topli obrok.

Zaposlen sam u GSP Beograd 20 godina, kao najbolji vozač osvajao sam razne medalje na takmičenjima u GSP i kao najboljeg vozača su me poslali u Finsku gde sam predstavljao naše vozače, GSP Beograd, u najboljem svetlu, priča za portal N1 Šarik i pokazuje trofeje, piše N1.

Ipak, danas je zvanično dobio otkaz.

„Na teret mi se stavlja nepostojeće prekoračenje brzine – što mogu i da dokažem na sudu, zatim da se nisam validirao na kapiji kada sam ulazio, odnosno izlazio s posla, a danas su primetili na kapiji da mi je kartica neispravna – znači nije do mene, do kartice je… I glavni osnov je taj što sam na protestu, koji su drugi neki momci zakazali – na mirnom protestu ispred  Predsedništva, oni su držali govor i pozvali me da kažem nešto. Rekao sam nešto što je javno dostupna informacija, rekao sam kolika nam je realna plata – da je to 65.000 dinara, a ne 80 hiljada kako nam predstavljaju u medijima, da je to „mazanje očiju“, jer je 80.000 hiljada plata sa prekovremenim, noćnim radom“, navodi Šarik.

Takođe, u rešenju o otkazu mu je navedeno i da je izjavio da je 2014. bila veća plata nego sada. „Oni mi navode da je 2014. godine prosečna plata (u GSP) bila 50 hiljada, sada je 79 hiljada, a ako pogledamo unazad – pošto je bila nafta i koliko je bio evro, a koliko to sada“, pita Šarik.

PROČITAJTE JOŠ

Kako dodaje, razlog za otkaz bio je njegov govor na protestu. „Da sam davao izjavu pred trećim licima i zbog toga mi se stavlja na teret otkaz, jer ja ne smem da govorim pred trećim licima. Ja ako sam rekao nešto u tom parku, to je bilo pred kolegama koji već sve to znanju. Nisam davao ni za kakvu televiziju, medije izjavu, jer sam svestan da mogu da dobijem otkaz i uvek sam se suzdržavao da ne kažem istinu, sada mogu“, dodao je.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Protest radnika GSP ispred Predsedništva, Sloga – čelnici pokušali da ga spreče

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar