Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova S

Umesto da pričamo o vakcinaciji, stvaramo dilemu kod ljudi, koji misle "eto, opet se pojavilo neko novo slovo - lambda, šta vredi da se vakcinišem", upozorio je danas virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler i pozvao sve da "uključe mozak" jer je u susednoj Mađarskoj znatno manje zaraženih uz primenu istih vakcina.

Šekler je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, upitao zašto se priča o lambda soju, koji njega „uopšte ne brine“, a ne o tome da su gotovo svi sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju, njih čak 85 odsto -vakcinisani protiv korona virusa.

„Postizali su svetske rekorde, a vakcinisali su se iako su mladi i zdravi i spremni da obarajus vetske rekorde“, naglasio je Šekler.

Dodao je da samo 15 odsto sportista među Olimpijcima nije vakcinisano, i da je među njima najviše afričkih sportista, do kojih vakcina jednostavno još nije stigla. Na poziv da oceni aktuelnu epidemiološku situaciju, Šekler je naglasio kako je „jasno svima da se povećava broj novozaraženih“, da je jasno i zašto i da će se i dalje povećavati – zbog nepoštovanja zaštitnih mera i procesa vakcinacije.

On smatra da je kampanja imunizacije stala jer se, kako je rekao, „borimo za jedan procenat rasta broja vakcinisanih već dva meseca“.

„Meni je mnogo logičnije da se uvode pravila kao u Evropi – da ljudi mogu da se ponašaju normalno i odgovorno, i da ulaze u zatvorene prostore i na javna dešavanja ako su vakcinisani, preboleli kovid ili negativno testirani“, poručio je Šekler i upitao „zašto bi 50 odsto vakcinisanih morali da budu zatvoreni zato što neki neće da se vakcinišu“.

„Mađarska ima veći obim vakcinisanih i manje novozaraženih, a koristili su iste vakcine kao i mi. Uključimo mozak“, poručio je Šekler i pozvao javnost da se bavi vakcinacijom odraslih ljudi, jer „grešiti je ljudski, ali istrajavati u greškama je životinjski“.

Govoreći o dilemama o vakcinaciji koje imaju građani, zbunjeni različitim izjavama lekara, Šekler je ocenio da oni delovi struke koji ne učestvuju u borbi sa kovidom imaju najviše vremena da “ljuljaju čamac” i filozofiraju.

„Hajde da slučamo one koji je bore protiv kovida i imaju odličan uspeh u lečenju, one mučenike iz kovid bolnica koji sa teškom mukom gledaju šta se dešava i prave planove kako će se ponovo boriti za živote“, apelovao je Šekler, citirajući Džorža Orvela, koji je rekao da „u svakom ratu i borbi najviše izmišljaju, lažu, ili mrze su oni koji uopšte ne učestvuju u borbi“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar