Foto:Shutterstock/Screenshot

Uzbunjivač iz Kosjerića i bivši radnik fabrike "Elkok" Radul Milošević, koji je ekskluzivno za Nova.rs pričao o tome što je rukovodstvo fabrike tražilo da se prosipa kiselina u reku, oglasio se ponovo i ovog rekao da je podneo prijavu nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine zbog rada ove fabrike. Naime, Milošević je naveo da stanovnici udišu čestice cinka i isparenja iz ove fabrike, koja se nalazi na samo 100 metara od vrtića.

„Suština je da čestice cinka, koje nastaju u procesu proizvodnje u ovoj fabrici, neometano odlaze u vazduh i time ugrožavaju kvalitet života stanovnika. Proizvodni pogoni nalaze se u neposrednoj blizini lokalnog obdaništa, na svega 100 metara, te su najmlađi stanovnici Kosjerića prinuđeni da udišu isparanja koja dolaze iz ove fabrike“, naveo je Milošević u pisanoj izjavi.

Poručio je da je mesecima ukazivao na ovaj problem, ali da su se institucije tek nedavno zainteresovale. Uporedo sa iznošenjem podataka, Milošević je naglasio da je protiv njega vođena kampanja od strane predstavnika lokalnih organizacija.

Nova.rs je ranije pisala o prosipanju kiseline u reku iz fabrike „Elkok“, o čemu je Milošević kao bivši radnik svedočio. Od 2006. godine po nalogu direktora firme „Elkok“ Vladimira Lojanice ispuštano je 18 tona opasne kiseline, što su beležili radnici, a o tome izvestili naš portal.

Radul Milošević Foto: Printscreen

Od tada su krenuli pravi pritisci na Miloševića,  koji je praktično ostao usamljen u svojoj borbi.

„Mislio sam da me predstavnici „Čistih ljudi“ prozivaju zbog toga što sam se pre njih setio ovog problema i ukazao na njega, ali sam kasnije shvatio da je razlog potpuno drugačiji. Ispostavilo se da su odbornici u Skupštine opštine Kosjerić i ljudi bliski ovoj ogranizaciji zaposleni u ovoj fabrici i da sam svojim medijskim nastupima zapravo njih ugrozio. Na kraju krajeva, oni će morati svoju ulogu u ovom ekološkom genocidu da obrazlažu nadležnom tužilaštvu isto kako sam i ja morao da objasnim svoja saznanja“, naveo je on i dodaje:

„Ono što me raduje je da je krajem septembra Osnovno javno Tužilaštvo u Požegi pokrenulo istragu. Zanimljivo da je među onima koji su saslušani u ovom slučaju i ekološka aktivistkinja i odbornica „Čistih ljudi“ u Skupštini opštine Kosjerić, Branka Jevtić Marković, koja je ujedno i tehnički direktor fabrike kablova „Elkok“. Upravo je ona bila najglasnija u osudama mojih izjava. Uz nju, podsećam javnost da je saslušano i nekoliko radnika fabrike koji su, potvrdili sve što sam rekao i tačno naveli na kojim mestima su zakopavane opasne materije“, naveo je on.

Branka Jeftić Marković ispred Skupštine Srbije Foto: Youtube/nedavimobeograd

Šta sve piše u novoj prijavi zbog nove katastrofe?

Privredno društvo „ELKOK“ AD Kosjerić smešteno u samom centru opštine Kosjerić koja ima oko 12.000 do 14.000 stanovnika u okviru svoje osnovne proizvodne delatnosti vrši toplo cinkovanje elektroprovodnika. Sam proces toplog cinkovanja odvija se u nekoliko faza od kojih su za uticaj na zdravlje zaposlenih i životnu sredinu najznačajnije faze potapanja elektroprovodnika u kade sa rastvorom hlorovodonične i sumporne kiseline u cilju otklanjanja nečistoća na elektroprovodnicima u kojim kadama se nalazi i do dve tone kiseline i faze potapanja elektroprovodnika u kade sa rastopom cinka.

Foto:Privatna arhiva

U procesu toplog cinkovanja nastaju otpadne materije koje se nekontrolisano šire kroz proizvodni pogon, koje nekontrolisano odlaze u prirodno okruženje i zagađuju vodu, zemljište i vazduh zavisno od svog agregatnog stanja, pa potencijalno zagađenje negativno utiče na uslove života stanovništva opštine Kosjerić oko lokaliteta ovog privrednog društva koje je smešteno u samom centru u najgušće naseljenom delu opštine.

Otpadne materije koje nastaju u procesu toplog cinkovanja su otpadni prah, cinkov pepeo, tvrdi cink, zasićena hlorovodonična kiselina. U procesu nastaju i otpadni talozi od regeneracije fluksa, regeneracije sredstva za odmašćivanje i talozi iz kada sa rastopom cinka i rastvorima kiselina.

U tehnološkom procesu proizvodnjeprivrednog društva „Elkok Kojserić“ koriste se opasne materije za koje nisu predviđene odgovarajuće skladišne prostorije sa bazenima za sakupljane u slučaju eventualnih nezgoda. Same tehnološke linije nemaju izvedene sisteme za adekvatno odvođenje otpadnih tehnoloških gasova.

Kisele pare koje nastaju u procesu proizvodnje ne filtriraju se kroz skruber, a beli dimni gasovi iz kade za cinkovanje ne filtriraju se preko vrećastih filtera koji služe za zadržavanje opasnih materija, pa na ovaj način opasne materije koje nastaju u procesu delom ostaju u samom proizvodnom pogonu i njima su direktno izloženi svi zaposleni koji ih udisanjem unose u organizam.

Drugi deo opasnih materija izlazi kriz dimnjak koji zbog smanjenja troškova proizvodnje ne poseduje propisane filtere i odlazi u vazdušni prostor oko samog proizvodng pogona koji je smešten u samom centru opštine Kosjerić na samo nekoliko desetina metara od dečijeg obdaništa, od zgrade Policijske stanice Kosjerić, od zgrade opštine Kosjerić i od drugih objekata koji se nalaze u neposrednom okruženju, izlažuči štetnom uticaju veći broj građana.

Kako se u predmetnom objektu radi o tehnološkom postupku u kome se troše opasne hemikalije, a postoje indicije da nije izvršena kategorizaciju ambalažnog i komunalnog otpada, da se otpad koji se može naći u okviru kompleksa prilikom proizvodnih procesa ne grupiše po kategorijama, niti se skladištiti na za to predviđenim mestima, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

Postoje indicije koje ukazuju da se i na ovaj način stvaraju neugodnosti i negativni uticaji na životnu sredinu a da je primarni cilj ovakvog postupanja umanjenje troškova proizvodnog procesa radi ostvarnja ekonomskog profita. Istim ciljem rukovode se nadležni u privrednom društvu kada postupaju sa otpadnim vodama koje nastaju u procesu proizvodnje koje sadržeopasne materije koje se ispuštaju van ponoga, direktno u životnu sredinu.

Bonus video: Dr Rsovac_ Ozbiljno shvatite zagađenje vazduha da vas ne snađu ove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare