Godinama unazad interesovanje srednjoškolaca za Fizički fakultet, konkretno za smer koji školuje nastavnike fizike je malo. Na drugim smerovima situacija nije toliko loša, dok se, na primer, prošle godine za nastavnički smer prijavio samo jedan kandidat. Nažalost, on je ubrzo odustao. Ipak, u drugom upisnom krugu dogodio se preokret, te je za nastavnike fizike upisalo njih sedmoro. Ove godine se prijavilo pet kandidata na ovaj smer, ali kako kaže dekan fakulteta, svašta može da se promeni do septembra.

Koliko je zabrinjavajuće stanje u prosveti, najbolje su pokazale prošlogodišnje prijavne liste srednjoškolaca koji su vešto izbegavali studiranje na nastavničkim fakultetima.

Tako su, recimo, mesta na Hemijskom fakultetu ostala prazna jer se prijavio svega jedan kandidat. Što se tiče srpskog jezika s obzirom da je trenutno na „prosvetnom tržištu“ deficit ovih nastavnika, katedra za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu upisalo je tri puta manje studenata nego što je kvota.

Ni Matematički fakultet nije bolje prošao, dok se na Fizički prijavio samo jedan kandidat iz Čačka. Takva je bila situacija prošle godine.

Dekan Fizičkog fakulteta Ivan Belča piznao je da je razočaran i uplašen da za nekoliko godina nećemo imati nastavnike da nam uče decu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nažalost, i ovaj jedan mladić koji, očigledno, želi da bude fizičar, odustao je od ovog nastavničkog smera i prebacio se na drugi, te je tako smer Opšta fizika ostao prazan – bez ijednog potencijalnog brucoša.

Ali, u drugom upisnom krugu u septembru dogodio se preokret. Naime, nastavnički smer upisalo je sedmoro brucoša, tako da se danas sedam studenata druge godine školuje za nastavnika fizike.

A sada?

Što se tiče ove akademske godine, Fizički fakultet upisuje 140 studenata koji se finansiraju iz budžeta i 15 studenata koji plaćaju školarinu. Nažalost, toliko je malo zainteresovanih đaka za fiziku, pa često svi prijavljeni odmah upadnu na budžet.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Fizički fakultet ima četiri smera za koja se opredeljuju potencijalni brucoši – Opšta fizika, Teorijska i eksperimentalna fizika, Primenjena i kompjuterska fizika i Meteorologija.

Odeljenje Teorijske i eksperimentalne fizike i Primenjene i kompjuterske upisuje po 50 studenata, Meteorologija 30, dok nastavnički smer Opšta fizika prima svega 25 brucoša i svi oni automatski upisuju studije na budžet jer ih je malo.

Ali, i pored besplatnog studiranja, srednjoškolci neće na ovaj smer jer ne žele da rade u prosveti.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Na nastavničkim smerovima na svim fakultetima je loše interesovanje, ali na fizici je traumatično. Prošle godine desilo se da je na Univerzitetu u Novom Sadu samo jedan brucoš upisao odsek za fiziku, a to se, eto, moglo dogoditi i nama prošle godine, kada smo imali jendog zainteresovanog kandidata. Ako se narednih godina niko ne bude prijavljivao, imaćemo ozbiljan problem, a svi znamo šta je razlog tome. Mladi ljudi u Srbiji ne žele da budu nastavnici, da rade u školi, jer je profesija degradirana i sistemski uništavana godinama. Društvo prema nastavnicima nema nikakvog poštovanja, a primanja su im ispod svakog ljudskog dostojanstva“, navodi dekan Fizičkog fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako objašnjava, za polaganje prijemnog ispita na smeru Opšta fizika prijavilo se svega petoro kandidata.

Prijemni ispit je već završen, tako da su u toku žalbe upisnoj komisiji, zatim žalbe dekanu, dok će konačna rang lista primljenih kandidata biti objavljena u utorak 2. jula do 13 časova na sajtu fakulteta.

„Očekujemo oko 70 brucoša ove godine, uključujući drugi upisni rok. Trenutno je ukupno 57 prijavljenih kandidata u prvom upisnom krugu, od toga se njih pet prijavilo za nastavni smer odnosno na opštu fiziku, što bolje nego prošle godine, ali videćemo ukupan skor na kraju drugog kruga. Jer, dešava se da nam prijavljeni kandidati odustanu, ali da u drugom upisnom krugu dobijemo nove koji upišu nastavnički smer. Fizički fakultet priznaje prijemni ispit iz matematike ili fizike položen na drugom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ti kandidati se upisuju po zavšetku upisa primljenih kandidata, ukoliko ostane slobodnih mesta, a kao što vidite, bude“, kaže nam dekan.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Na pitanje koliko u Srbiji ima nastavnika fizike, dekan odgovara da nema taj podatak, ali da ih je malo s obzirom da se nastavnici traže sa svih strana i na sve načine, pa i putem društvenih mreža.

„Nemamo podatke koliko ima nastavnika fizike odnosno koja je njihova prosečna starost i koja je dopuna potrebna, kako bi naredne generacije imale časove. Ako država ovog trenutka krene sa novom politikom u vezi nastave i ako ovo shvati kao crveni alarm koji upozorava na opasnost od urušavanja i ovo malo sistema što nam je preostalo, onda se možda nešto i promeni, možda i imamo šanse. Međutim, ako se to sad ne dogodi, ne smem ni da zamislim šta nas tek čeka“, apeluje on.

Dodaje da na Fizički fakultet dolaze najbolji učenici iz gimnazija i svih srednjih škola u zemlji, a fiziku upisuju oni koji gaje ljubav prema ovoj nauci.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Ovo je jako težak fakultet i upisuju ga oni koji žele da uče. Kada diplomiraju, osposobljeni su da rade bilo gde u svetu, ali i kod nas, mogu da se bave čistom fizikom ili da rade u bankama ili na berzama, jer znaju fizičke modele koji se svuda primenjuju. Nažalost, niko neće u školu da drži deci časove i priprema nove fizičare“, ističe dekan.

Podsetimo, prijave na fakultete beogradskog univerziteta su završene, a kako se čini, svršeni srednjoškolci „kopaju i rukama i nogama“ da se domognu mesta na popularnom Fakultetu organizacionih nauka, Elektrotehničkom, Građevinskom i Filozofskom odnosno na psihologiji, o čemu je Nova.rs već pisala, dok na fakultetima koji školuju nastavnike fizike, hemije, matematike i srpskog jezika nema dovoljno zainteresovanih.

BONUS VIDEO: Kreće upisna groznica na fakultetima: Šta sve čeka buduće brucoše?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare