Zoran Radovanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u julu najavio obaveznu vakcinaciju protiv gripa koja će obuhvatiti dva miliona najugroženijih "kako se ne bi sudarili grip i koronavirus".

Međutim, najnovije informacije pokazuju da će Srbija sezonski grip dočekati sa četiri puta manje vakcina.

Naime, kako je izjavio državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić, Srbija će predstojeću sezonu gripa „dočekati spremno, sa više od 500.000 doza vakcina – 345.000 iz uvoza i 200.000 ‘Torlakovih'“. A prema navodima lista Politika, vakcina će biti besplatna i dobiće je oni koji to žele.

Za decu staru od šest meseci do tri godine biće nabavljena vakcina farmaceutske kuće Sanofi a za odrasle, vakcina kompanije Abot bilodžikals.

Ništa od ovoga ne liči na izjavu Aleksandra Vučića iz jula: „Moraćemo da izbegnemo sudar gripa i koronavirusa. Vakcinisaćemo protiv gripa dva miliona najugroženijih ljudi“, najavio je tada predsenik.

Epidemiolog u penziji prof. dr Zoran Radovanović za naš portal ukazuje da je reč o odokativnim procenama i poručuje da nam za racionalnu nabavku vakcina treba temeljnije istraživanje, uz ocene da su Vučićeve najave bile – nerealne.

„Tvrdnja kopredsednika Kriznog štaba Aleksandra Vučića, da ćemo vakcinisati dva miliona građana, zvučala je nerealno još početkom jula, kada je data. On je pomenuo obaveznost vakcinisanja, što može da se ograniči na određene segmente populacije (zdravstvene radnike, vojsku, policiju itd.), ali ne i na opštu populaciju“, kaže Radovanović za Nova.rs.

On kaže i da je kontingent uvezenih vakcina ove jeseni povećan za trećinu u odnosu na prošlu godinu.

„Toj količini od pola miliona doza za sve uzraste, osim za odojčad mlađu od šest meseci, treba pridodati i vakcine iz Instituta Torlak, namenjene uzrastu između 18 i 65 godina“, objašnjava Radovanović.

On napominje da se, osim nepodudarnosti u uzrastu kojem su namenjene, dve vakcine se razlikuju i po sastavu. Strana sadrži po dva soja virusa gripa A i B, a domaća dva soja virusa A i jedan soj virusa B.

„Planiranje potrebnih količina vakcina treba da se zasniva na procenama, a one na koliko-toliko verodostojnim podacima. Kod nas su procene ‘odokativne’, bez prethodno sprovedenih ispitivanja, tako da se dešava da omanemo u oba smera, pa ili bacamo viškove, ili dolazi do nestašica“, konstatuje naš sagovornik.

Profesor Radovanović ne daje svoju procenu potrebne količine vakcina protiv gripa, jer je za to, kako napominje, potrebno temeljno sondiranje javnog mnjenja.

„To bi bilo razumno i racionalno“, poručuje Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare