Nenad Milanović, šef kabineta doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog afere oko nameštanja tendera predstavnicima turske kompanije "Kentkart." Prema saznanjima Nova.rs, Milanović se tereti za krivično delo trgovina uticajem, a na saslušanju je dva sata iznosio odbranu.

Izvor našeg portala navodi da se suština odbrane šefa Šapićevog kabineta zasniva se na njegovim tvrdnjama da je snimak koji je objavljen u medijima izvučen iz konteksta i montiran.

U daljem toku postupka biće preduzete dokazne radnje, kao i ispitivanje svedoka.

Za Milanovića šira javnost nije ni znala do aprila ove godine, kada je BIRN objavio audio snimak na kom se čuje kako predstavnicima turske kompanije „Kentkart“ nudi da će im namestiti tender za novi posao, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Posao bi se odnosio na održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu.

Kako je BIRN objavio u tekstu o nudjenju nameštanja tendera Kentkartu, predstavnici ove kompanije su ponudu odbili.

Predstavnici Kentkarta objavili su da je snimak autentičan.

„Potvrđujem navode o tome da nam je nuđeno nameštanje buduće javne nabavke pod uslovom da potpišemo ponuđeni sporazumni raskid ugovora. To nam je nuđeno u više navrata. Da je ugovor bio štetan i da postoje elementi za raskid ugovora, Grad nam nikada ne bi nudio nastavak saradnje. O ovom događaju napravili smo službenu belešku i predali našem pravnom timu. To je sve što Vam mogu reći, jer ćemo sve dalje aktivnosti raditi u skladu sa savetima našeg pravnog tima“, rekao je Sava Terzić, direktor Kentkarta.

Kentkart je bio zadužen za uvođenje sistema za naplatu karata u javnom prevozu Beograda od 2011. godine i prvi ugovor je potpisan u vreme kada je gradonačenik bio Dragan Đilas, a Šapić njegov pomoćnik. Novi desetogodišnji ugovor je potpisan 2021. godine.

Nezadovoljan naplatom karata, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u septembru prošle godine najavio je da planira da naplata javnog prevoza pređe u ruke grada, a krajem tog meseca osnovano je i preduzeće JKP Naplata prevozne usluge.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare