Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, nesumnjivo je prekršio zakon kada je kompaniji “Kentkart” ponudio namešten tender u zamenu za sporazumni raskid ugovora koji je potpisan 2021. Javnost je o ovom slučaju saznala u ponedeljak uveče, kada je BIRN objavio audio snimke razgovora Milanovića i predstavnika “Kentkarta”, a nadležno tužilaštvo se tim povodom danas oglasilo i saopštilo da je otvoren predistražni postupak.

Ovakvi snimci bi u svakoj iole ozbiljnoj zemlji doveli do ostavki, prvo samog aktera – zamenika šefa kabineta gradonačelnika, potom i gradonačelnika. U Srbiji međutim nema ostavke ni Nenada Milanovića, ni njegovog šefa Aleksandra Šapića.

“Nova” je nadležnom Višem javnom tužilaštvu juče uputila pitanje šta će ovim povodom preduzeti, ali do objave ovog teksta odgovora nije bilo. Ipak, danas je saopštilo da je po nalogu višeg javnog tužioca u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo predmet radi provere informacija koje su objavljene na pojedinim portalima a u vezi sa ovim slučajem.

U saopštenju se navodi da je tim povodom Upravi grada Beograda poslat zahtev za dostavljanje dokumentacije u vezi sa zaključenjem ugovora o pružanju usluga sa „Kentkartom“, kao i dostavljanje zapisnika sa svih radnih, odnosno službenih sastanaka održanih sa predstavnicima pomente kompanije.

„Tužilaštvu treba da se dostave i sluzbene beleške, izjašnjenja predstavnika Gradske uprave koji su bili ovlašćeni za preduzimanje radnji u vezi sa regulisanjem poslovnog odnosa sa navedenom kompanijom, ukoliko su sačinjavani“, navodi se između ostalog u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Zbog nezakonitih radnji gradonačelnik Aleksandar Šapić nije smenio svog šefa kabineta, već je praktično priznao da je on počinio krivično delo. On je, gostujući na K1, izjavio da je Milanović to učinio kako bi zaštitio interese grada.

“Ovo je prvi državni službenik koji nudi mito da zaštiti interes grada? Pošto sam tako zaključio iz tog teksta (Birna). Što se tiče snimaka, oni nek to predaju nadležnim organima i nek utvrde ko je ovde, ko je kome hteo da napravi štetu. Samo se postavlja pitanje, što mu nisu ponudili mito i što se nisu dogovorili s njim“, rekao je Šapić, kome očito ni na kraj pameti nije bilo da podnese ostavku.

BIRN je u ponedeljak uveče objavio dva audio snimka na kojima se čuje kako Milanović predstavnicima turske kompanije “Kentkart” nudi namešten tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine. “Kentkart” je prvo zatražio da im se ovaj posao dodeli putem pregovaračkog postupka, a kada im je rečeno da to nije moguće, ponudu su odbili.

Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto: Beoinfo

Milanović je potom zapretio da ukoliko predstavnik Kentkarta Sava Terzić do petka ne dođe da potpiše (raskid) ugovora, predstavnici Grada će izaći sa svojim informacijama.

“Savo ti ćeš biti lično optužen kao neko ko je u tome 15 godina i kao neko ko je upropastio javni prevoz u Beogradu”, čuo se Milanović kako govori.

Nesumnjivo je da je šef kabineta gradonačelnika prekršio zakon, a koja krivična dela su u pitanju za sada može samo da bude na nivou pretpostavki. Nuđenje nameštenog tendera moglo bi da se podvede na zloupotrebu službenoj položaja, trgovinu uticajem, zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom, pokušaj krivično dela… ali sve to mora i da se dokaže.

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, navodi za “Novu” da za sada dela nema, ali je očigledno da se kalkuliše u najmanju ruku sa zloupotrebom službenog položaja.

Foto:Medija centar Beograd

“Takvo prekoračanje ovlašćenja ili zloupotreba ovlašćenja sa konsekvencama koje su pribavljenje dobiti ili nanošenje štete javnom interesu ili interesu drugog lica, a imajući u vidu da je tu reč sasvim sigurno o ozbiljnim iznosima, to bi moglo da po Krivičnom zakoniku podrazumeva kaznu zatvora do 12 godina”, ocenjuje Šabić.

Nemanja Nenadić iz Transpretnosti Srbije kaže da bi Tužilaštvo trebalo da ispita i obavesti javnost o ovom slučaju, ne čekajući ničiju krivičnu prijavu i bez obzira na to da li će neko da bude smenjen.

Nemanja Nenadić Foto: Newsmax Adria

“Najčudnije u celoj priči je to što su predstavnici Grada nudili ‘Kentkartu’ posao na nameštenoj javnoj nabavci, a da istovremeno hoće da raskinu postojeći ugovor sa tom firmom. Ako se gleda naziv tog planiranog pregovaračkog postupka i opis onoga na šta se odnosi postojeći ugovor nije jasno u čemu bi bila razlika među njima. Drugim rečima, rasvetljvanje ovog pitanja bi moglo da ukaže i na motive učesnika u ovom poslu, kao i da javnosti pruži dodatne i to veoma bitne informacije kakvu štetu ili korist će imati ukoliko dođe do raskida ugovora”, zaključuje Nenadić.

BONUS VIDEO Šapić priznao krivično delo: Moj saradnik je tako hteo da zaštiti interese grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare