Foto: Zoran Lončarević

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić ocenio je da uporno odbijanje kosovskih institucija da četiri godine izvrše odluku Ustavnog suda o priznanju vlasništva manastiru nad 24 hektra zemlje, pokazuje da se pravda selektivno sprovodi.

Društvo koje ne poštuje sopstvene zakone i sudove nije u stanju da garantuje ikakav sporazum, poručio je Janjić.

Janjić je juče u objavi na svom Twitter profilu izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem imao priliku da u Prištini razgovara sa specijalnim predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a na sastanku, kako je naveo, izneli su duboku zabrinutost za budućnost naroda i nasleđa SPC na Kosovu.

„I pored nekih dobrih zakona i sudskih odluka, kosovske vlasti nastavljaju da ih krše i tako ugrožavaju naše objekte, posebno manastir Visoki Dečani“, upozorio je Janjić.

On je podsetio da su međunarodni predstavnici na KiM na osnovu pravnih analiza EU i OEBS-a jasno dali do znanja da je gradnja magistralnog puta pored manastira Dečani nezakonita, prenosi Kosovo onlajn.

„Odbijanje vlasti da naprave obilaznicu oko zaštićene zone predstavlja veliku pretnju očuvanju manastira, UNESKO spomenika“, upozorio je Janjić.

On je istakao da Visoki Dečani, kosovski zakon i međunarodna zajednica sami po sebi nisu protiv izgradnje puta ka Crnoj Gori.

Pročitajte još:

„Putevi povezuju ljude. Jedini put prema napred je izgradnja puta koji će zaobići zgradu manastira kako to predlažu stručnjaci“, poručio je Janjić.

On je naveo da Zakon o specijalnim zaštićenim zonama oko kulturnih znamenitosti jasno zabranjuju, između ostalog, izgradnju tranzitnih puteva, kao i bilo kojih aktivnosti koje mogu promeniti ambijent mira i prirodne lepote.

„Dakle, čak i ako se Manastir ne protivi toj ideji, to bi bilo protivzakonito“, poručuje Janjić.

Komentari

Svi komentari (2)