Foto: Zoran Lončarević

Iza opštine Dečani koja, uprkos odluci suda, neće da nam vrati zemlju stoje najmoćniji klanovi ovog dela Kosova, pod jakim uticajem Ramuša Haradinaja, a cilj je da se manastiru otme imovina i pored njega napravi autoput, rekao je Sputnjiku iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

Ambasade SAD i Velike Britanije pozvale su kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda i vrate manastiru Visoki Dečani zemljište, koje je predmet spora već dve decenije.

Iguman Dečana kaže da je reč o manjem delu imovine manastira koja je 1946. godine nacionalizovana, a 24 hektara su vraćena neposredno pre rata na Kosovu 1997. godine. Po završetku sukoba, lokalne opštinske vlasti izbrisale su imovinu manastira iz katastra, a Dečani su se žalili.

Presudu je doneo Vrhovni sud 2012. godine, a Ustavni sud je potvrdio četiri godine kasnije, ali ta zemlja katastarski i dalje ne pripada manastiru, prenosi Kosovo onlajn.

“Cilj nije samo da se manastiru oduzme imovina, već i da se napravi autoput pored manastira. Ovih dana se ponovo otvaraju radovi na proširenju i postoji opasnost da se nastave i u zaštićenoj zoni oko manastira, što je zabranjeno zakonom“, rekao je Janjić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare