Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/ Manastir Dečani

Ambasade SAD i Velike Britanije na Kosovu pozvale su danas kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hekatara zemljišta, što su lokalne kosovske vlasti osporavale.

Prošlo je četiri godine od kada je Ustavni sud Kosova zaključio 16 godina dug proces i priznao vlasništvo manastira nad 24 hektara. Neizvršavanje te odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Kosnet je u poruci na Tviteru naveo da su četiri godine isuviše dugo vreme.

„Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora i institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemljištu manastira Dečani“, istakao je američki ambasador na Kosovu.

„Na godišnjicu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad okolnim zemljištem, ponovo pozivamo vlasti na Kosovu da sprovedu tu odluku“, navedeno je u poruci Ambasade Velike Britanije na Kosovu.

Kako je saopšteno iz britanske ambasade, zakon moraju da primenjuju svi, bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost.

U maju 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje, prenosi Kosovo onlajn.

Opštinsko rukovodstvo u Dečanima već 16 godina odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Poziv i od EU i OEBS-a

 

Kancelarije EU i OEBS u Prištini pridružili su se ambasadama SAD i Velike Britanije i pozvali privremene prištinske institucije da sprovedu presudu ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

„Kancelarija EU i OEBS, kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje, podstiču kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. godine u vezi sa predmetom spora sa zemljištem manastira Dečani“, saopštio je OEBS na Tviteru.

Na taj način će se, kako su naveli iz OEBS-a, podržati vladavina zakona kao jedan od stubova demokratskog društva.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar