Nadežda Satarić Foto: N1

Nadežda Satarić iz organizacije Amity istakla je u Danu uživo da smo "mi zemlja starih", te da starijih od 65 godina ima 1.460.000. Zalaže se i podstiče, kaže, aktivno starenje. "Mi smo zemlja starih, uskoro nećemo imati radnika, treba koristiti sve što imamo raspoložive kapacitete, jer ćemo onda biti društvo za sve generacije, kada dajemo podjednake šanse i sredovečnima i mlađima i starijima", kaže ona.

Prema njenim rečima, pandemija je ostavila posledice na sve građane, na privredu…

„Kada su u pitanju stariji građani, rekla bih da je veoma velike posledice ostavila, to se da videti i po broju umrlih i što svakodnevno čujemo da nam je otišao neko koga poznajemo, iz bliske familije, iz okruženja, mnogi su otišli i pre vremena… Mnogi su sa posledicama psihičke prirode, ali i fizičke“, kaže ona, prenosi N1.

Ističe da je godina zaista bila teška za starije ljude.

„Iako su bili najrevnosniji i najodgovorniji, i u pogledu poštovanja mera i u pogledu vakcinacije. Odazvali su se u najvećem broju, i za ovu treću dozu, ali očito da je nedovoljno, jer to nisu uradili mlađi“, kaže Satarić.

Kako je rekla, „imali smo ozbiljne probleme i pre, i imamo ih i mimo pandemije“.

„U seoskim sredinama s manjim brojem stanovnika nemamo zdravstvene stanice, apoteke, redovne autobuske linije, jednom nedeljno da mogu ti stariji da odu u neku varošicu da se pregledaju“, kaže ona.

Ističe da smo mi „zemlja starih“.

„Starijih od 65 godina ima 1.460.000, ne mali broj među njima treba pomoć. Nemamo gerontodomaćica dovoljno i tih pomoći u kući, nemamo dovoljno kapaciteta za te osnovne stvari, da ne pričam o posebnim grupama starijih, specifičnim, recimo demencija“, kaže ona.

Zalaže se i podstiče, kaže, aktivno starenje.

„Podstičem ljude da rade dok god mogu. Postoje neke profesije i neka zanimanja koja ne može sa istom preciznošću da obavlja neko ko ima 50 i 70 godina. Treba im dati mogućnost da rade na poslovima gde mogu. Mi danas imamo na tržištu rada više od 120.000 starijih radnika od 50 godina, posebno žena je veliki broj, mnoge žene koje čekaju, nijedan poslodavac neće da ih pozove, bez obzira da li ispunjavaju kompetencije. Mi smo zemlja starih, uskoro nećemo imati radnika, treba koristiti sve što imamo raspoložive kapacitete, jer ćemo onda biti društvo za sve generacije, kada dajemo podjednake šanse i sredovečnima i mlađima i starijima“, kaže ona.

Govoreći o osobama sa demencijom, kaže da nam nedostaju savetovališta za srodnike koji ih neguju, kao i dnevni boravci.

„Da mogu ljudu normalno da odlaze da rade, gubimo ljude radno sposobne, i oni postaju bolesnici, ne može teret brige da se prepusti samo na porodicu“, kaže ona.

BONUS VIDEO: Da li je starijima od 70 godina potreban posao da bi preživeli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare