UN: U Srbiji se više od polovine starijih osoba oseća diskriminisano

Društvo 27. sep. 202116:18
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U prvom Globalnom izveštaju Ujedinjenih nacija o ejdžizmu saopšteno je da je u Srbiji prisutna diskriminacija po osnovu starosti, navelo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podaci Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana Poverenika za zaštitu ravnopravnosti ukazuju da se u Srbiji više od polovine starijih osoba oseća diskriminisano prilikom pristupa državnim ustanovama, traženja informacija ili usluga.

„Čest je prikaz najstarijih kao tereta za društvo. Zbog toga je naročito važno raditi na punoj primeni svih prava, naročito u doba konstantne pretnje od novog i sveprisutnijeg oblika digitalne diskriminacije i isključenosti“, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na regionalnom predstavljanju prvog Globalnog izveštaja UN o ejdžizmu i Nacionalnog dijaloga o ejdžizmu i starenju, a prenelo resorno ministarstvo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da je skoro petini stanovništa starijih od 65 godina, život „određen stereotipima i predrasudama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar