šah
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk izjavila je da Srbija "nikada nije imala više stanovništva starijih od 65 godina", dok u isto vreme pada broj živorođene dece, a u najvećem broju opština beleži se negativan prirodni priraštaj.

Bjelobrk je za televiziju Prva izjavila da udeo u tome imaju migracije mladih koji odlaze iz zemlje, ali da postoje i migracije unutar Srbije, iz manje razvijenih područja ka razvijenijim gradovima, pre svega Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Bjelobrk je navela da Beograd zbog toga ima stalno povećanje broja stanovnika, ali da, kao i ogromna većina gradova u Srbiji – ima negativan prirodni priraštaj.

Prema njenim rečima, od 168 opština u Srbiji „samo tri imaju pozitivan prirodni priraštaj“.

„To su Tutin, Novi Pazar i Preševo. Sve ostale opštine imaju negativan prirodni priraštaj, neke još od 60-tih godina prošlog veka“, kazala je Bjelobrk.

Ona je među podatke koji rastu iz oblasti demografije, osim udela starije populacije u broju stanovnika, navela da i da se povećava „broj razvedenih brakova, kao i prosečna starost prilikom radjanja prvog deteta i rađanja dece uopšte.

Medju brojkama koje iz godine u godine „padaju“, Bjelobrk je navela da „pada broj stanovnika, pada broj živorodjenih, kao i udeo mlade populacije do 15 godina“ u ukupnom broju stanovništva.

„Pada broj zaključenih brakova, koji je u vezi sa starosnom strukturom stanovništva. Najveći uticaj na to imaju migracije, odnosno odlazak mladog stanovništva u inostranstvo, što indirektno utiče na pad broja rođenih“, rekla je Bjelobrk.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar