Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se do sada manje od pet odsto roditelja đaka iz osnovnih škola izjasnilo za to da želi da njegovo dete pohađa onlajn nastavu, bez dolaska u školu. On dodaje da izjašnjavanje traje do 27. avgusta, pa očekuje da će taj procenat, ipak, porasti. Ministar poručuje da je obrazovni sistem apsolutno spreman za svaku opciju i da "sve valja".

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Šarčević je rekao da se direktori škola za nastavu pripremaju kao da nema pandemije, s tim što će časovi trajati kraće i neće biti standardnih uvodnih delova.

On dodaje da, kada je reč o nastavnicima, oni neće biti dodatnih obaveza.

„Niko neće biti opterećen, čak će biti rasterećenih“, kaže ministra i podseća da nastavnici imaju radnu nedelju od 40 časova.

Komentarišući zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika da nastavnici koji su stariji od 60 godina dobiju mogućnost da radi od kuće, Šarčević ističe da i on ima više od 60 godina i da to ne postoji u drugim grana,a pa ne može ni u prosveti.

„Tako je bilo u vanrednom stanju“, podseća Šarčević.

Povodom odluke Crne Gore da odloži početak nastave za oktobar, Šarčević, kaže da mi imamo povoljniju epidemiološku situaciju.

Odgovarajući na kritike sindikata, koji tvrde da nastavu u školama neće biti moguće realizovati uz trenutno dostupna uputstva i instrukcije, Šarčević kaže da postoji dosta „stručnjaka“ koji amaliziraju i pre nego što je škola i počela i previše se bave onim što „ne valja“.

„Ja kažem – sve valja i sve je sinhronizovano. Svi direktori su dobili uputstva i niko mi nije rekao da ne zna šta će i kako će“, poručuje Šarčević.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare