Foto:Zoran Lončarević/promo www.gef.bg.ac.rs

Profesorka Mila Pavlović sa Geografskog fakulteta otišla je u penziju. Generacije studenata pamtiće je po strogoći i beskonačnom padanju na njenom ispitu, mnogi tvrde da su baš zbog nje i digli ruke od studija. Ministar prosvete Mladen Šarčević bio je njen kolega sa studija, u izjavi za naš portal kaže da je svestan da će studenti nakon Milinog odlaska odahnuti. Više puta je sa njom razgovarao o tome da bi mogla da popusti, ali ona na to nije pristajala.

Profesorka Pavlović predavala je geografiju Srbije i Crne Gore, a brojne ispovesti onih koji su na ispitu padali zbog toga što, na primer, nisu napamet znali  prosečne temperature gradova u Srbiji.

„Kao profesor bila je vrlo stroga i to je nju držalo iz perioda kada smo mi bili studenti, kada su naši studenti bili tog ranga. Ona se malo projektovala u to vreme ’70-ih godina kada je bila borba za svaki odgovor i bila je sramota da neke stvari ne znaš.  Vrlo često sam ja sa njom pričao o tome zašto toliko puta obara, šta je to što oni ne znaju i onda kada mi da primere, zaista je to donekle opravdano. Ipak, to znači da treba da se pojačaju predavanja, vežbe, da se angažuje više demonstratora i da celo Nastavno-naučno veče brine o kvalitetu nastave. Da će studenti odahnuti, hoće“, priča nam  ministar.

Šarčević tvrdi da je prijateljski više puta pokušavao da je ubedi da spusti loptu i da više obrati pažnju na pomoć studentima. Ipak, nije imao uspeha. Mila nije htela da popusti. „Zamisli, ja pitam to i to, a oni ne znaju“, citira ministar svoju koleginicu sa studija.

„To je bio njen stil. Zato je i bio problem da joj se produži ugovor, zato Nastavno-naučno veće to nije htelo da uradi. To je Milu jako teško pogodilo“, otkriva nam ministar.

Šarčević priznaje i da je bilo žalbi i da su zbog toga često prisustvovale komisije kada ona ispituje.

Ministar kaže i da nije upoznat sa nekim sličnim slučajem i sličnim pritužbama studenata na strogost i zahtevnost profesora.

„Mila je bila baš specifičan izuzetak“, svestan je Šarčević.

Ipak, čini se da ima i razumevanja prema ovoj strogoj profesorki koja je bila strah i trepet za generacije studenata.  Objašnjava da je njen predmet koji izučava geografiju Srbije zapravo kruna studija i celokupnog znanja.

To je vro zahtevno gradivo, enciklopedijski predmet. Poslednji ispit na završnoj godini i on govori koliko ste od svega naučili. Mila je bila zadnji filter. Takvi profesori u nekoj meri treba da postoje. Ipak, ne znači da ostali profesori ne treba da imaju kriterijume, pa da onda Mila bude babaroga. Pola – pola, ne bih ja na Milu sve svalio. Ipak, mogla je da bude više prilagođena sistuaciji, posvećena studentima i da im pruži mnogo više osim predavanja i da ih nauči kako da uče“, ističe Šarčević.

Ministar smatra da i nakon odlaska u penziju, profesorka Mila Pavlović ima još mnogo toga da pruži kao istraživač.

„Ona piše, ide na teren i može mnogo da doprinese geografskoj nauci“, siguran je Šarčević.

Nedavno smo sa profesorkom Pavlović pokušali da porazgovaramo o tome zbog čega je njeni studenti toliko kritikuju i da li je „titula najgore profesorke“ zaslužena.

„Kada me budete zvali da me pitate šta sam u svojoj karijeri uradila i koje sam sve nagrade dobila, onda možemo o tome da razgovaramo”, rekla nam je profesorka Pavlović.

Rekla nam je i da je na terenu u Zubinom Potoku i da možemo da se čujemo po njenom povratku u Beograd. Nećemo odustati, pokušaćemo da porazgovaramo sa njom, u ime svih studenata kojima je poprilično uticala na život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare