Foto: Zoran Lončarević

Ministarstvo nije učestvovalo u odluci, ali ću se lično zainteresovati za to i tražiti objašnjenje, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević komentarišući za Nova.rs odluku Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda gimnazijama isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog njenu čuvenu zbirku "Tražim pomilovanje".

Šarčević kaže da se programom bavi Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, jer „zavodi su ona pametna tela a Ministarstvo je administrativno.“

„Na žalost ne učestvujem u toj odluci, ali ću sad lično da se zainteresujem, jer mi je to jako bitno“, kaže Šarčević za Nova.rs.

Na pitanje da li je pročitao pismo koje je Zadužbina „Desanke Maksimović“ poslala Ministarstvu prosvete, odgovara kako pismo još nije stiglo do njega.

Povezane vesti:

„Mi ćemo se umešati sa aspekta nekog autoriteta, a ne nekoga ko donosi te odluke“, kaže ministar.

Dodaje da će pozvati direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zlatka Grušanovića i zatražiti mu objašnjenje.

„Ako je negde prebačeno iz nekog valjanog razloga ja ću to razumeti, ali ako je izbačeno bez opravdanja, ja ću se umešati koliko moram i mogu“, poručuje Šarčević.

Podsećamo da je u okviru izmene programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost u gimnazijama, komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“.

Na odluku je odmah reagovala i Zadužbina “Desanka Maksimović”, pismom Ministarstvu prosvete, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Razmatrajući zahtev Zadužbine, Zavod je predložio da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi „na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare