Foto: Printscreen/RTS

Saradnja OŠ "Vladislav Ribnikar" i dr Ranke Radulović raskinuta je pre sinoćnjeg emitovanja "Utiska nedelje", zaključuje se iz dopisa koji je državnim institucijama uputila većina rodtiltelja VII/2, odeljenja u kojem je 3. maja počinjeno masovno ubistvo.

Podsetimo, gostujući u pomenutoj emsiji na Novoj S, Slobodan Negić, Negić, čija je ćerka među decom koja su 3. maja ubijena u OŠ „Vladislav Ribnikar“, rekao je sinić u „Utisku nedelje“ na TV Nova S da su neka deca na psihoterapijama po povratku u školske klupe „slušala narodnu muziku“ i kako je rekao, „povezivala sa se duhovima i dušama svojih nastradalih drugara“ u prisustvu terapeuta, što je duboko uznemirilo javnost u Srbiji, piše Vreme.

nova

U pomenutom dopisu objašnjeno je zašto smatraju bespredmetnim da se u nedelju 21. maja sastanu sa presednicom Vlade Srbije, predstavnicima resornog ministarstva i Grada Beograda i ponavljaju se zahtevi i pitanja na koje do sada nisu dobili odgovor. Dopis prenosima u celosti uz saglasnost roditelja koji su ga potpisali, piše Vreme.

Dopis prenosimo u celosti:

„Poštovani,

Mi, dole potpisani roditelji VII/2 odeljenja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, 8. maja 2023. godine smo se pisanim putem obratili Upravi OŠ „Vladislav Ribnikar“, sa zahtevom da nam se pisano odgovori u roku od sedam dana na važna i neophodna pitanja, radi prevazilaženja strašne situacije koja je nastala zbog masakra koji je počinjen nad učenicima našeg odeljenja 3. maja, kako se više nikada ne bi ponovio, kao i da propusti, ukoliko se utvrdi da ih je bilo, budu otklonjeni za ubuduće, a odgovorni adekvatno sankcionisani.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imajući u vidu da odgovore na prvi dopis, nismo dobili od zvaničnih institucija, koje su upravo i bile nadležne za rešavanje postavljenih zahteva, ovim dopisom se drugi put obraćamo neposredno Ministarstvu prosvete, u nadi da će konačno biti preduzete konkretne radnje po postavljenim zahtevima, kao i da ćemo mi roditelji biti obavešteni neposredno, tačno i blagovremeno o radnjama koje nadležni organi preduzimaju po postavljenim zahtevima.

Takođe, tražili smo, kroz tih sedam zahteva i pitanja, da nam se daju objašnjenja i odgovori i omoguće elementarna prava na informisanost odnosno, da se ispune određeni zahtevi, a sve u cilju ublažavanja posledica koje su neminovne i trajne.

Imajući u vidu da odgovore na prvi dopis, nismo dobili od zvaničnih institucija, koje su upravo i bile nadležne za rešavanje postavljenih zahteva, ovim dopisom se drugi put obraćamo neposredno Ministarstvu prosvete, u nadi da će konačno biti preduzete konkretne radnje po postavljenim zahtevima, kao i da ćemo mi roditelji biti obavešteni neposredno, tačno i blagovremeno o radnjama koje nadležni organi preduzimaju po postavljenim zahtevima.

Takođe, tražili smo, kroz tih sedam zahteva i pitanja, da nam se daju objašnjenja i odgovori i omoguće elementarna prava na informisanost odnosno, da se ispune određeni zahtevi, a sve u cilju ublažavanja posledica koje su neminovne i trajne.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovom prilikom želimo da se najdublje zahvalimo na podršci Savetu roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“, koji su prepoznali neophodnost preduzimanja zahtevanih mera i dobijanja traženih odgovora.

Pored navedenog, prisiljeni smo da ukažemo na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića, koji se ogledaju u sledećem:

Gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno, blagovremeno i tačno informišu šta Škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima već te informacije dobijaju iz medija

Izbegavanje pisane komunikacije sa roditeljima od strane direktorke škole iako su roditelji postavljali pisanim putem – elektronskom poštom – određena pitanja i predloge;

Nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou;
Neodgovorno javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja.

Posebno ističemo da nismo bili informisani pisanim putem od Uprave škole o tome da se namerava da se održi sastanak predsednice Vlade Republike Srbije, predstavnika resornih ministarstava i Grada Beograda sa Upravom škole, Savetom roditelja i roditeljima preživelih učenika VII/2 odeljenja u nedelju 21. maja, u velikoj sali Škole, sa okvirnim početkom u 12.00 časova, a o čemu smo bili usmeno obavešteni u telefonskom razgovoru sa predsednikom Saveta roditelja 16. maja u večernjim satima, na naš poziv.

Što se tiče sastanka, želimo da izrazimo naše neslaganje sa ovakvim načinom rada sa roditeljima VII/2 odeljenja iz sledećih razloga:

Do traženog roka se nije pisanim putem odgovorilo na naše zahteve i pitanja iz prvog obraćanja Upravi škole te smatramo bespredmetnim da na sastanku učestvuju roditelji VII/2 odeljenja koji su pokretači ovih inicijativa. Naknadno dostavljeni Zapisnik sa sastanka Kolegijuma roditelja 18. maja uveče ne odražava suštinu odgovora na naša pitanja i zahteve;

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Stava smo da nije uzeta u obzir specifičnost statusa našeg odeljenja koji je pretrpelo najveće posledice masakra i da prema našem odeljenju treba da se zauzme poseban pristup i odnos. S tim u vezi, spremni smo da sarađujemo sa nadležnim organima, da se predsednica Vlade o rezultatima rada redovno informiše i da se eventualno naknadno organizuje poseban sastanak roditelja VII/2 odeljenja sa predsednicom Vlade, ukoliko se za tim se ukaže potreba;

Polazeći od prethodnog stava, iako izražavamo najdublju zahvalnost Savetu roditelja naše škole za podršku, mišljenja smo da programe rada, kao i odnos prema svakoj smeni, razredu i odeljenju u Školi treba prilagoditi njihovim specifičnim potrebama jer se radi o različitim interesima učenika i roditelja, a ne razmatrati ih na način da se primenjuje jedno rešenje za sve;

Uvažavajući ličnu tragediju koju je doživela naša predstavnica u Savetu roditelja i njena porodica i nemogućnost njenog učešća u radu Kolegijuma Saveta roditelja, kao i da nije, sasvim i nesumnjivo opravdano, mogla da učestvuje na roditeljskim sastancima VII/2 odeljenja iz kojih crpi svoj legitimitet, krajnje je neprimereno i skandalozno da se donose bilo kakve odluke Kolegijuma Saveta roditelja i Saveta roditelja u celini bez učešća roditelja VII/2 odeljenja.

Ovako krajnje besprizorno i sramno ponašanje i vređanje dečijih žrtava zaslužuje najoštriju osudu.
Iz do sada navedenog, izvlačimo sledeće zaključke:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da ne postoji iskrena namera i volja direktorke Škole, a delom i predsednika Saveta roditelja da sarađuju sa svim roditeljima VII/2 odeljenja;
Da su roditelji neinformisani, obmanjivani i primorani da relevantne informacije dobijaju iz sredstava javnog informisanja;

Da se iz nepoznatih razloga radi stihijski i da roditelji VII/2 odeljenja nemaju predstavu o tome kakvi su ciljevi i načini za upravljanje ovom kriznom situacijom, nastalom usled tragičnog događaja u našoj školi;

Da se sve odluke donose bez našeg učešća, iako su upravo najstrašnije posledice pretrpeli učenici i roditelji VII/2 odeljenja, što je nedopustivo sa mnogih aspekata;

PROČITAJTE JOŠ

Da se zloupotrebljava bol i tuga tragično stradalih, povređenih i preživelih učenika i roditelja VII/2 odeljenja u svrhu izbegavanja suočavanja sa ličnom odgovornošću.

Posebno moramo da istaknemo da nam deca konstantno dobijaju pretnje i uvrede preko društvenih mreža na internetu i da smo izuzetno zabrinuti jer postoji realan rizik da deca mogu da budu izložena različitim oblicima fizičkog i psihičkog nasilja. Strahovito zapanjuje beskrupuloznost pojedinih objava uvreda i pretnji gde se pominju njihovi tragično nastradali školski drugovi, bez saosećanja i saučešća u bolu i tuzi njihovih roditelja, rodbine, prijatelja i školskih drugova. U borbi protiv takvih dela, izražavamo našu snažnu podršku i spremnost na punu saradnju sa nadležnim organima.

Uzimajući u obzir navedenene činjenice, zaključke i stavove i pozivajući se na tačku 8. našeg prethodnog obraćanja, tražimo od nadležnih institucija, sledeće:

Opširnije čitajte u Vremenu. 

BONUS VIDEO: „Moj sin neće ići u ovu prokletu školu“: Roditelji protiv toga da se deca vrate na nastavu u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar