Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Dragan Mujan/Nova.rs

U Kragujevcu nema više gradnje objekata, bez sadnje drveća, jednoglasno je odlučio gradski parlament.

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovu odluku, odbornici su usvojili na poslednjoj sednici gradskog parlementa, na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1.000 kvadratnih metara, investitori će morati da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeni ili poslovni objekat veći od 1.000 kvadrata, onda će biti u obavezi da posade još po jedno drvo na svakih novih 500 kvadratnih metara.

U obrazloženju ove odluke, navedeno je da je u Kragujevcu ubrzano gradi, te da na svakom koraku niču novi stambeno-poslovni objekti.

„Samo prošle godine, nadležna gradska uprava izdala je 1.389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma, a ovom odlukom Kragujevac teži statusu zelenog grada“, saopšteno je iz Gradske uprave.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Odluka o obavezi investitora da prilikom izgradnje objekata zasade određeni broj stabala, stupa na snagu 1. septembra.

Kragujevac je pionir, a ovakav eko model, preko je potreban i ostalim gradovima u Srbiji – pre svega prestonici. Eto zadatka za novog gradonačelnika.  Šapiću, šta čekaš?

Bonus video: Da li je izbor Šapića za gradonačelnika nelegalan

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare