Lekari i pacijenti dnevne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti “Prim. dr Branko Gačić” u Paunovoj ulici, bukvalno su izbačeni na ulicu, jer grad Beograd na čijem čelu je Aleksandar Šapić, nije odobrio rekonstrukciju. Reč je o vrednom zemljištu na popularnoj lokaciji za koju Grad, sudeći prema komentaru gradskog menadžera Miroslava Čučkovića, ima potpuno drugi plan.

Još pre 40 godina, dnevna bolnica u Paunovoj 2 dobila je dozvolu za korišćenje parcele i objekta, sa neograničenim rokom. Ispostavilo se da „neograničeni rok“ ipak ima rok.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Građevinska inspekcija je odavno ustanovila da je bolnica koja prima pacijente sa članovima porodice i leči ih kroz terapiju u zajednici, neuslovna za rad i da mora biti sanirana. Grad Beograd koji je vlasnik zemljišta na kojoj se nalazi bolnica, nije dao dozvolu za sanaciju, a nakon toga je građevisnki inspektor zabranio korišćenje. Bolnica je ispražnjena bez davanja ikakvog zamenskog prostora u kojem bi se lečila jedna od najosetljivijih kategorija pacijenata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da plan grada nije da vrati bolnicu na tu lokaciju nagovestio je gradski menadžer Miroslav Čučković tokom posete.

“Obilazio je zgradu, posmatrao sa svih strana i u jednom trenutku izjavio da ‘Grad ima druge ideje sa tom lokacijom’. Ne znam o kakvim se to ‘idejama’ radi, ali poražavajuće je da se ovakva bolnica iseljava”, rekao je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje, Ivica Mladenović.

Zašto Grad želi parcelu u Paunovoj?

Javnost još uvek nije obaveštena o tome koja bi mogla da bude nova namena zgrade u Paunovoj ulici 2. Bez obzira na to, jasno je zašto bi ova parcela mogla da bude primamljiva gradskoj vlasti. Naime, prema podacima iz Katastra, Grad ima vlasništvo nad 2.788 kvadrata zemlje na ovoj adresi.

PROČITAJTE JOŠ

Od toga, na 430 kvadrata nalazi se sama zgrada bolnice.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Prvi komšija” Dnevne bolnice je Pijaca Banjica. Bolnica se zapravo nalazi u svojevrsnom banjičkom “trgovinskom centru“, s obzirom na to da se, pored pijace, ovde nalazi veliki broj marketa, apoteka, prodavnica kineske robe, sportske opreme. Tu je i veliko stambeno naselje.

Da je reč o lokaciji koja se posebno ceni pokazuju i oglasi na sajtovima agencija za nekretnine, na kojima se nudi veliki broj stanova na prodaju, upravo u Paunovoj ulici, ali i onim okolnim. Što se same Paunove tiče, najjeftiniji kvadrat košta 1.850 evra, ali cene idu i do 2.600.

Kvadrat poslovnog prostora u Paunovoj ulici košta od 1.200 do 2.400 evra.

Foto: Shutterstock

Ono što se svi pitaju je šta Grad tu planira.

Na to pitanje odgovor nismo dobili ni iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Šapića niti od gradskog menadžera Miroslava Čučkovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare