Foto:shutterstock

“Vaš lekar je na odmoru, primiće vas zamena, ali morate da čekate, gužva je!”, “Daću vam blanko uput, ako imate vezu na klinici”, “Termini na endokrinologiji su popunjeni”, iako su još krajem prošle godine uvedena zakazivanja specijalističkih pregleda svakoga dana, a ne samo od 1. do 5. u mesecu, deficit specijalista u bolnicama onemogućava da svi oboleli budu primljeni na vreme, situacija je ista u domovima zdravlja, dok je u letnjem periodu doći do svog lekara ravno nemogućoj misiji. Od juna do septembra medicinsko osoblje je naročito desetkovano zbog gustog plana godišnjih odmora, pa zdravstveni radnici savetuju da se u ustanove ne ide bez preke potrebe, jer su šanse minimalne da vas primi izabrani lekar. Apeluju da sačekamo jesen, kada se „beli mantili“ vrate sa mora!

„Doktorka Marković nema slobodnih termina do kraja juna, a prve tri nedelje jula neće raditi“, rekli su našoj sagovornici, operateri Call centra Ministarstva zdravlja, kada je pokušala da zakaže pregled kod izabrane lekarke u domu zdravlja.

Foto: Bojana Milovanović/Nova.rs

Iako je termin bio neophodan samo zbog uputa za laboratoriju, nije uspela da dobije ni lekara na zameni.

„Mogu li da zakažem kod nekog drugog lekara, ima li neko da je menja?, pitala sam, a odgovorili su mi da ne znaju i da u evidenciji nemaju zamenskog lekara”, kaže naša sagovornica, koja je pacijent jednog doma zdravlja u centru Beograda.

U beogradskim domovima zdravlja lekari inače apeluju na pacijente da ne dolaze za „svaku sitnicu“, jer je većina osoblja na godišnjem odmoru tokom jula i avgusta, pa se višesatno čekanje ispred ordinacija podrazumeva.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Zakazivanje funkcioniše isto kao i u bilo kom periodu godine, a ako je izabrani lekar na odmoru, kolege koje rade, pokrivaju njegove ili njene pacijente. Tokom letnjih meseci, građani znaju da su specijalisti na odmorima, pa je teže zakazati termin u bolničkoj ambulanti. Gužve u čekaonicama kod izabranih lekara domova zdravlja su veće, jer često jedan pokriva pacijente dvoje ili troje kolega koji su na odmoru. Građani treba da imaju strpljenja, da shvate da i lekari moraju malo da odmore i da ne dolaze bez preke potrebe na preglede, već da sačekaju do jeseni, ako ikako mogu. Pacijenti sa temperaturom i svi oni sa urgentnim simptomima biće naravno svuda odmah primljeni, bez čekanja“, kaže za Nova.rs dr Jelica Popović, specijalistkinja opšte medicine u jednom beogradskom domu zdravlja.

mapa reporuka lekara
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U manjim gradovima Srbije, stanje je manje više isto, s tim što pojedine ustanove imaju problem sa gužvama zbog nedostatka medicinskih sestara, a ne lekara, koji svoje odsustvo pacijentima uvek najave, pa recepte pišu unapred.

Pročitajte još:

„Imamo dovoljno lekara, pa kada je deo njih na odmoru, uvek bude drugih koji će pokriti njihove pacijente. Tako je svakog leta. Međutim, nemamo dovoljno sestara, a one su takođe neophodne za zakazivanje pregleda i za pomoć lekarima. Godišnji odmori se planiraju unapred, pa lekari znaju u kom periodu neće raditi i to najave svojim pacijentima, tako da hronični bolesnici ne dolaze dok se njihov izabrani lekar ne vrati na posao. Sada postoji mogućnost pisanja recepata unapred za duži period, tako da ne moraju da dolaze ni po recepte kod zamenskih lekara“, objašnjava za Nova.rs dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja Aleksinac.

Na klinikama Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srbije, kažu da se svakog leta organizuju tako da se lekari smenjuju na odmorima, kako bi uvek neko bio dežuran i primao pacijente.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Imamo dobar raspored koji pravimo unapred. Sada je jedan broj kolega na odmoru, ali njihovi termini su pokriveni. Kod nas je uvek gužva jer su u Srbiji, kao i u većem delu sveta, kardiovaskularne bolesti najučestaliji i najveći zdravstveni problem, a posebno se simptomi javljaju sada, tokom leta, na velikim vrućinama. Lekari koji su na poslu daju sve od sebe da prime sve zakazane pacijente“, kaže za Nova.rs prof. dr Arsen Ristić, načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju UKC Srbije.

Međutim, poznato je da pacijenti u Srbiji, pre i posle perioda letnjih godišnjih odmora, teško dolaze do slobodnih termina kod lekara specijalista.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Tri meseca čekam da zakažem pregled kod gastroenterologa, a lekar u domu zdravlja me pita imam li vezu?”, “Operaciju mi nisu zakazali jer ‘nemaju salu’”, “Nema termina za neurološke bolesnike ni u jednoj ustanovi, sve je odavno ‘rezervisano’”, samo su neki od komentara građana na problem sa zakazivanjem pregleda, a osim „odlaska lekara na odmor“, razlozi su brojni. Nažalost, suština problema ne leži samo u datumu zakazivanja pregleda, već u lošoj organizaciji rada, sve manjem broju stručnih kadrova u ustanovama, neopremljenosti bolnica…

***

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurzi heroji inspirisali kolege: Dom zdravlja u Aleksincu sada radi vikendom i praznicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare