Od kada je Aleksandar Šapić došao na čelo Beograda prošla su tri meseca, a novi gradonačelnik nema baš čime da se pohvali. Umesto toga videli smo gafove, napade na novinare i besmislene ideje. Konkretnih rešenja koja bi koristila svim stanovnicima Beograda nije bilo. Sa druge strane, revnosno je radio na smeni svih saradnika bivšeg gradonačelnika, a pre svega zamenika Gorana Vesića.

Dugo se spekulisalo da će Šapić biti novi gradonačelnik, ali odluku o tome nije donelo ni članstvo SNS, ni Beograđani, pa praktično ni Šapić – odluka je bila isključivo u rukama Aleksandra Vučića. On je izabran da kao bivši vaterpolista i prvi čovek Novog Beograda zameni Zorana Radojičića na čelu prestonice.

Od tada je prošlo tri meseca, a Šapić je u glavnom gradu uradio jedno veliko ništa.

Predloge smo čuli (možda je bolje da nismo), videli smo smenu “neodgovarajućih” kadrova, napade na novinare, ali i uhlebljivanje stranačkih kadrova.  No, najbolje je da krenemo redom.

Proglasio „rat“ medijima koji mu postavljaju „nezgodna“ pitanja

Za samo tri meseca Aleksandar Šapić uspeo da je postane deo izveštaja novinarskih udruženja, budući da je javno govorio da ne želi da daje izjave za novinara Nova S I N1. Govorio je da su to lažovske televizije, da se njegove izjave montiraju ali i otvoreno rekao da Gradska uprava neće odgovarati na upite koji stižu od medija čiji rad mu se ne dopada. Na skupštini Grada Novu je nazvao lažovskom, dok je reporteru N1 televizije poručio da režira bolje nego “Kjubik”.

Foto: Nova.rs/Video

Umesto odgovara na pitanja, novinari od Šapića dobijaju samo uvećane decibele, uz najavu da na pitanja nećemo ni dobiti njegove odgovore jer on određuje kome će odgovarati, a kome ne.

Za potop kriv Bog, rešenje za poplave – saobraćajni znakovi koji upozoravaju

Kada je početkom jula pala velika količina kiše, Šapić se obratio i naveo da je za poplave kriv Bog na koga niko ne može da utiče. Iako je tada svega nekoliko dana bio na čelu Grada, mogao je da objasni kako nismo bili dovoljno pripremljeni, ali umesto toga dobili smo objašnjenje da Bog ima svoja pravila.

Na istoj konferenciji predložio je da se uvedu saobraćajni znaci koje će upozoravati ljude da tu ne prolaze kada su velike padavine.

„Izuzetno je važno da izvršimo neku vrstu edukacije. Važno je apelovati ljude da budu obazriviji“, kazao je tada Šapić.

Kupio televizore za kancelariju navodno iz svog džepa, račune nije pokazao

Pod parolom da mora bude informisan o dešavanjima u Beogradu, Šapić je kupio osam televizora za svoju kancelariju, jer ih „ima i u svojoj kući“. Poručio je novinarima da ih je platio iz svog džepa, ali na naša pitanja da pokaže konkretne račune, Šapić nije odgovarao.

U svom stilu govorio je medijima da o tome informacije daju „prijatelji iz vlasti“, koji doji doturaju “opozicionim” medijima informacije o njemu.

Smenio Vesićeve kadrove, sukobi sa bivšim zamenikom i dalje traju

Praktično od momenta kada je ušao u SNS, Šapić je ušao u otvoreni sukob sa Goranom Vesićem. Obojica su slali oštre poruke u javnost, a završni čin bilo je Šapićevo smanjivanje nekadašnjih kadrova koje postavio Vesić.

Aleksandar Šapić i Goran Vesić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odmah pošto je i formalno postavljen za novog gradonačelnika Beograda, Šapić je pripremio smene direktora gradskih preduzeća. Njegov prvobitni plan je bio 14, ali je naknadno u pregovorima sa poverenicom SNS za Beograd Anom Brnabić taj broj smenjen na 10.

„Neki su razrešeni jer sa njima nismo bili zadovoljni, a neki su se malo umorili i podneli ostavke”, rekao je gradonačelnik.

U pitanju su kadrovi koji su postavljeni za vreme Gorana Vesića, čime je njihov sukob ušao u novu fazu.

Na rez kod gradonačelnika naišla je i žena koja je svojevremeno Šapićevoj fondaciji donirala sve svoje medalje, kako bi iste bile prodate u humanitarne svrhe. Reč je o Dragani Belojević, sad već bivšoj gradskoj sekretarki za sport i omladinu i supruzi nekadašnjeg golmana Partizana Darka Belojevića.

Bonus video: Gradonačelnik Šapić je malo nervozan – Optužio novinara N1 da laže i da je nepristojan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare