korona i grip
Foto: Nova.rs

Današnji odlazak na posao za mnoge je bio lekcija iz kontrole besa i poremećaja rada štitne žlezde. Da, pala je kiša, a to automatski podrazumeva da Beograd saobraćajno kolabira.

„Udes na autoputu“, čuh u vestima. Divno, pa baš tuda treba da stignem na posao. Još jedan gutljaj kafe, dubok uzdah, kišobran u ruke i napred.

Kroz konjarničke barice i blatnjave stazice do početne stanice autobusa 17, a tamo… Kišobrani najrazličitijih boja i dezena u raštrkanim i neformalno sastavljenim formacijama.

Foto: Nova.rs

Gužva, početna stanica, a već ima previše ljudi za jedan autobus i poštovanje epidemioloških mera. Setih se i Kriznog štaba koji kao veliku opasnost za širenje epidemije pominje proslave. Gde su ti autobusi i gradski prevoz, nepravedno zapostavljeni.

Osluškujem ljude, ali nemam šta da čujem, nervoza tinja iznutra. Prolaze dve prazne sedamnaestice, odlaze u nepoznato, pogledi upereni ka njima su neopisivi. Prolazi i autobus 31, a mog prevoza nigde. „Halo, zakasniću malo na posao, nikako da dočekam prevoz“, javljam uredniku.

Foto: Nova.rs

Posle duže od 20 minuta čekanja, konačno stiže autobus i kreće stampedo. U tom jurišu na slobodno mesto ne vidim šta se dešava, ali čujem prepirku. Podižem glavu ka devojci u crvenom kaputiću i sportski obučenom starijem gospodinu.

„Aman, gde ćeš, ženo“. „Skloni se od mene“, čuo se umilni dijalog.

Tu je proradio stari srpski inat, pa stariji gospodin sede tik pored devojke.

Foto: Nova.rs

„Čoveče, zar ne vidiš da pucam“, odgovori ona. „I ja pucam, šta ćemo sad? Hoćemo li oboje da budemo normalni?“, upita ovaj putnik gradskog prevoza u beogradskom muljavom, kišovitom danu.

„Hajde“, zakopaše ratne sekire i opet nastade tišina, taman dovoljna da počnu misli da se roje.

Ovi redovi su napisani sa jednog sedišta tik pored vrata, da brže prođe vreme dok traje ova polučasovna vožnja.

Pored mene neki mladić sa slušalicama, sa nekog radija do mene dopiru vesti i rečenica: „Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić…“. E, pa baš njemu možda i dugujete ove redove i beogradski kišni kolaps.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare