Kragujevac protest radinka fabrike Fijat, Fiat
Milica Dobrić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Odlazak u inostranstvo za mene ne dolazi u obzir. Ja sam samohrana majka dvoje dece, samostalni sam staratelj i odlazak odavde za mene nije opcija, što znači da mi sledi ‘kapija‘ i otkaz‘‘, revoltirano za Nova.rs kaže radnica Fijata Milica Dobrić (43). Ona je danas, sa još oko 1.500 svojih kolega, protestovala zbog najave menadžmenta da će fabrika biti na "stend baju"‘ do početka proizvodnje električnog modela.

Da fabrika prestaje sa radom, zaposlenima je saopšteno „na prepad“, a istom brzinom im je ponuđeno i izjašnjavanje za jednu od dve opcije – otpremnina, za koju niko sa sigurnošću ne zna koliko iznosi ili odlazak u jednu od četiri Stelantisove fabrike u inostranstvu. Treće opcije nema, ogorčeno pričaju radnici.

Za samohranu majku Milicu Dobrić ova ponuda, priča ona, znači samo jedno – ‘‘kapija i ulica‘‘.

„Ovo je katastrofa i bruka za državu. Nisu zaštićene ni samohrane majke, ni bračni parovi koji rade u Fijatu. Mi imamo i kolege, muškarce, koji su takođe samohrani roditelji. O tome niko nije razmišljao da ćemo ostati bez primanja. Za otpremninu su nam ponudili tri poslednje plate i to je to, idite na ulicu‘‘, revoltirana je ona.

Kragujevac protest radinka fabrike Fijat, Fiat
Milica Dobrić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Milica kaže i da je u fabrici zaposlena punih 10 godina i da se za to vreme Fijat nije baš pokazao ‘‘kao najbolji poslodavac‘‘. Objašnjava da je imala dve povrede na radu, te da joj za jednu povredu, kako kaže, nisu dali povrednu listu.

‘‘Samo za drugu povredu sam imala bolovanje 100 odsto, dok za prvu povredu nisam mogla to da ostvarim. Ali, kada se sve to dešavalo sa povredama, bilo mi je bitno samo da zadržim posao, nisu mi bile bitne pare. I evo gde smo sad. Na ulici!‘‘, u besu priča ova samohrana majka.

Kragujevac protest radinka fabrike Fijat, Fiat
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Fijatovi radnici, danas su protestovali šetnjom kroz Kragujevac i ispred Gradske uprave. Delegaciju radnika primio je gradonačelnik Nikola Dašić, a na sastanku je dogovoreno da radnici u istom sastavu, u ponedeljak, 16. maja imaju sastanak u Begradu sa najvišim predstavnicima države.

Gradonačelnik je poručio radnicima, da ‘‘fabrika u Kragujevcu neće biti zatvorena‘‘, kao i da do ishoda sastanka, ‘‘ne potpisuju ništa što im Fijat ponudi‘‘.

BONUS VIDEO: Protest radnika Fijata u Kragujevcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar