Foto: budihuman.rs

Desetogodišnji David Petrović, sahranjen je danas u 13 sati na groblju u Svilajncu. Dečak je preminuo u turskoj bolnici “Medipol” od posledica akutne leukemije, a prethodno se dve godine lečio u Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, u Beogradu.

Pročitajte još:

Kao da smrt deteta nije već ogromna tragedija, roditeljima dečaka, prema njihovim rečima, nije bilo odobreno da preuzmu telo deteta iz bolnice zbog neizmirenog duga za lečenje, sve dok se u slučaj nje uključila ambasada Srbije i garantovala za njih.

Kako je za Nova.rs izjavio Danijel Petrović, otac malog Davida, na svu muku kroz koju su prošli, stigla je i ta neshvatljiva, nehumana, strašna zabrana o preuzimanju tela preminulog deteta, zbog duga za lečenje od 39.000 evra.

Foto: Privatna arhiva

“Nismo uspeli da spasimo našeg Davida. On je u Tursku otišao na transplantaciju, koju, nažalost, nije dočekao. Toj bolnici smo ukupno dali 150.000 evra, iz brojnih donacija i pomoći, a najviše zahvaljujući fondacijama i građanima koji su slali SMS poruke. Međutim, nakon što je preminuo, iz bolnice su tvrdili da dugujemo još 39.000 evra za terapije i bolničke dane. Imali smo 22.900 na računu Fondacije ‘Budi human’, i hteli smo da uplatimo bar taj deo, ali onda su nas pozvali iz ambasade Srbije u Turskoj i rekli da sačekamo dok ne provere sve troškove. Oni su bili u bolnici i dogovorili sa upravom da nam dozvole da preuzmemo dete. Sad čekamo dalje šta će nam reći, da li kompletna suma treba da se uplati ili ne i šta da radimo. Ne želimo i ne možemo da mislimo o novcu, sada kada nam se duša cepa zbog umrlog deteta”, priča Danijel, koji je danas sahranio svog sina.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, iz ambasade Srbije u Turskoj za naš portal rečeno je da su upoznati sa slučajem porodice Petrović, ali da se moramo obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Turske, koji odgovore nisu poslali.

Takođe, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije odgovori na naša pitanja o daljoj situaciji sa bolnicom “Medipol” nisu stigli do zaključenja teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar