Foto:N1

Mesec dana nakon što je zrenjaninski Vodovod objavio da Fabrika vode ne ispunjava nijednu od 34 tačke iz ugovora sa Gradom i da svojim radom ugrožava vodovodni i kanalizacioni sistem, ta ista fabrika saopštava kako je spremna da ponovo preuzme vodosnabdevanje Zrenjanina. Takav zahtev uputili su upravo Vodovodu koji ih je nedavno kritikovao, a na čiji izveštaj čelnici grada ni posle mesec dana ne reaguju.

„Od 14. decembra, kada se dogodio incident sa metanom koji je došao sa sirovom vodom, i kada su povređena dva radnika, urađeno je sve što su od nas tražile inspekcije“, tako iz zrenjaninske Fabrike vode javnost obaveštavaju da su, dva i po meseca nakon eksplozije, spremni da preuzmu vodosnabdevanje grada.

Za Zrenjanince koji godinama postavljaju pitanja o radu Fabrike vode, takav potez nije iznenađenje.

Foto:N1

„Taj zahtev koji je stigao iz Fabrike vode je zapravo pokušaj da odlože rešenje, odnosno da dođu u neku bolju pregovaračku poziciju. Jer ono što je sramota da predstavnici Grada i Vodovoda ćute“, kaže Dušan Kokot iz NVO „Građanski preokret“.

Pre mesec dana javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je rezultate monitoringa svoje stručne komisije – da Fabrika vode nije ispunila nijednu od 34 tačke iz ugovora, da je njen rad nestabilan i da ugrožava vodosnabdevanje i kanalizaciju. Ugradnjom sistema za detekciju gasa i evakuaciju vazduha, kojom su se iz fabrike pohvalili, ništa od upućenih zamerki nisu rešili, kaže profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

„Ovde je popravljena samo sigurnost ljudi na radu, da ne dođe do eksplozije metana iz bunara. Ali onaj deo koji je objavio Vodovod i koji je komisija dala primedbe, to se ne može tako brzo rešiti“, kaže profesor Božo Dalmacija.

Upravo zbog toga zahtev da preuzmu vodsnabdevanje upućen zrenjaninskom Vodovodu neće dobiti potvrdan odgovor, nezvanično saznaje N1.

Dok u Fabrici vode navode da će nastaviti razgovore sa gradonačelnikom o daljoj saradnji, ni mesec dana nakon saopštenja gradskog vodovoda da ta fabrika ugrožava vodosnabdevanje, prvi čovek Zrenjanina se ne oglašava. Ni ovog puta nije bio voljan da pred kamerom objasni može li to postrojenje, kom su do sada dali milion evra za prečišćenu vodu i preko 100 miliona dinara na ime subvencija i pozajmica, rešiti višedecenijski problem.

Nezvanično, u gradu čekaju izveštaj još jedne stručne komisije. Profesor Dalmacija, koji u njenom radu ne učestvuje, kaže da ne očekuje velika odstupanja od izveštaja Vodovoda.

„Ako imamo moralne stručnjake, da poštuju svoju struku, mislim da ne bi trebalo da se razlikuje. Možda u nekim delovima bude i pooštren. Kad je u pitanju vodovod, tu javnost mora biti u potpunosti obaveštena. To piše i u direktivi Evropske unije o vodi, piše i u našim pravilnicima“, kaže Dalmacija.

„Taj zid ćutanja je nestvaran. ako je stručna komisija rekla da ne valja ništa, šta onda mi još čekamo? Da građani zaborave šta je pisalo“, pita Kokot.

Zrenjanincima je voda zabranjena za piće već 17 godina. U proteklih šest fabrika vode predstavlja im se kao rešenje, uz mnogo obećanja, ali malo odgovora na pitanja od javnog interesa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar