Medju nama Rodoljub Sabic
Rodoljub Šabić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava Rodoljub Šabić ocenio je da je krajnje zabrinjavajuće to što vlast sve češće relativizuje, pa i potpuno ignoriše čak i osnovne ustavne i zakonske garancije sloboda i prava.

On je u pisanoj izjavi naglasio da kršenje ljudskih prava uvek, a pogotovo postupcima i akcijama onih čiji bi primarni zadatak morao biti da ih štiti, izaziva opravdano nezadovoljstvo građana i može dovesti do ogorčenja, pa tako čak i fizičkih sukoba sa policijom.

Šabić je podsetio da je proteklih dana policija upadala u prostorije Fakulteta za specijalnu edukaciju i u prostorije firme D Ekspres, koji su sprovedeni bez neophodnog sudskog naloga.

Podsetio je na odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koje izričito predviđaju da je prostor visokoškolske ustanove nepovrediv i da u njega ne mogu ulaziti pripadnici organa nadležnog za unutrašnje poslove bez dozvole nadležnog organa te ustanove, osim u slučaju ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine.

Pročitajte još

Takođe, Šabić se pozvao i na odredbu Ustava koja kaže da niko ne može bez pisane odluke suda ući u tuđi stan ili druge prostorije protiv volje njihovog držaoca, niti u njima sprovoditi pretres.

„O ukupnom stanju govore brojni i sve češći slučajevi selektivnog tretiranja izjava, poruka ili protestnih gestova građana“, kazao je Šabić.

Dodao je da umesto eventualnog kvalifikovanja poruka kao dela uvrede, koje može da bude procesuirano samo po privatnoj tužbi, vlast ih bez opravdanog osnova kvalifikuje kao znatno teža dela poput izazivanja panike, ugrožavanja sigurnosti, pa čak i napada na ustavno uređenje.

BONUS VIDEO Upad policije u D EXPRESS i optužbe za United Grupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar