Veselin Simonović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Vesa Simonović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ranije danas je u Dorćol Placu održana komemoracija.

Otišao je Vesa, a sa njim i deo svakog od danas koji smo ga poznavali, sa njim radili, družili se, pili, delili sreću, kao i tugu…

Matija Jovandić, nekadašnji urednik u Blicu, a donedavno i deo ekipe Nova.rs, potresnim rečima oprostio se od Vese.

„Veselina Simonovića možda nikada ne bih upoznao da u jednoj radnji u vrhu Ustaničke ulice te jeseni posle bombardovanja nisu sklonili oglas za prodavca zdrave hrane. Zato sam, sa ulice, otišao u redakciju ‘Blica’, pitao portira gde su prostorije glavnog urednika, pokucao na vrata, predstavio se i rekao: „Ja bih da radim nešto ovde“. Veselin se nasmešio i, posle kraćeg razgovora, rekao: ‘Dođite sutra u 11, javite mi se ovde i upoznaću vas sa urednicom’.

Nije svima lako da poveruju da je tako bilo, nekima zvuči i pomalo filmski, ali ko je poznavao Vesu, i poznaje mene, zna da jeste. To veče pamtiću uvek. Promenilo mi je život.

Foto: Dragan Mujan /Nova.rs

Poslednji put Vesa i ja videli smo se nedavno, iza jedne od ponoći, na ulici. ‘Svrati nekad, znaš gde sam’, rekao mi je. ‘U redakciju ću kad budem imao nešto veliko u rukama, a na piće možemo kad god hoćeš’, rekao sam. ‘Pazi, obećao si’. Nasmejali smo se i pozdravili se.

I čudno je to. Od kako sam čuo da je Vesa umro, u glavi mi je samo slika kako šeta po redakciji, govori nešto u pola glasa i smeška se. A u tih 22 godine, koliko pratim, svašta smo, on pogotovo, a i mi oko njega, preturili preko glave. I sve vreme je Vesa bio tu: da prepozna, da razume i kad tebi nije baš najjasnije šta hoćeš, da motiviše, da nalepi ako ne valja, ali i pohvali i raduje se s tobom ako je ispalo dobro.

Pisali su o tome u ova dva dana i Ranko Pivljanin, i Ivan Mrđen, i Velimir Ilić, i Predrag Mihailović, i Ratko Femić, i mnogi drugi. I nema sumnje da svako od nas koji smo radili sa Vesom pamti dovoljno događaja, anegdota, zapleta i replika za bar po jednu sezonu serije ili tom knjige.

Nebrojeno puta dešavalo se da stigne neka vest koja menja polovinu sutrašnjeg izdanja, a Vesa ti samo izroni negde iza leđa i kaže: ‘Sve ovo sad skloni sa strane…’. I onda gledaš velikog majstora na delu: iskustvo, umeće, kompetencija i strast. Neprocenjivo. Istorija novinarstva ovog ovde parčeta sveta uživo.

Posebno ga je, čini mi se, privlačilo kad neko kaže da nešto ne može. Da pokaže da može. I kad neko okleva. Da pokaže da nema toga od čega, ili koga, treba strahovati. ‘Je l’ ovo tačno? Jeste. Šta je onda problem?’. Jedino što je njemu bio problem bilo je beskičmenjaštvo, ošljarenje i, najviše od svega, foliranje. Folirante nije trpeo.

A kad sve prođe, kad se prašina slegne, u opuštenijim razgovorima, videla se širina i dubina njegovih interesovanja. ‘Kad stižeš da sve to ispratiš’, pitao sam ga jednom, istinski iznenađen parafrazom iz neke tih dana objavljene knjige. ‘Znaš’, kaže, ‘ja jako malo spavam. Odem sad kući, svi oko mene spavaju, a ja uzmem, pa čitam…’

Hvala ti, Veso, na šansi, poverenju, ohrabrenju i podršci, hvala ti na prijateljstvu. Zbogom“, napisao je Matija.

Veselin Simonović preminuo je u nedelju 8. maja u Beogradu u 63. godini.

****

Biografija Veselina Simonovića (1958 – 2022)

Veselin Simonović je radio kao novinar, dopisnik iz Slovenije i urednik deska „Borbe“ do 1993. godine.

Iz „Borbe“ prelazi u nedeljnik „Vreme“ na mesto zamenika glavnog i odgovornog urednika do 1997. godine.

Veselin Simonović je bio zamenik glavnog i odgovornog urednika „Blica“ od 1997. godine.

Veselin Simonović
Veselin Simonović Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Na mesto glavnog i odgovornog urednika „Blica“ dolazi 1998. i ostaje na toj poziciji do 2014. godine, potom postaje direktor „Blica“.

Simonović je 2020. godine osnovao portal Nova.rs, gde je bio direktor i glavni i odgovorni urednik, a godinu dana kasnije je postao i direktor novina „Nova“.

Iz „Nove“ je otišao u kolegijum legendi srpskog novinarstva.

***

BONUS VIDEO: Komemoracija – Manjo Vukotić o Veselinu Simonoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar