Branko Ružić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u specijalizovane gimnazije i odeljenja, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja prijavilo se ukupno 7.336 kandidata na 4.871 mesta, kaže za Nova.rs ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dodaje da je najveće interesovanje iskazano za bilingualnu nastavu na engleskom jeziku u Desetoj gimnaziji.

Prijemni ispiti za specijalizovane škole i odeljenja počeli su u petak i održavaće se, u zavisnosti od škole, sve do nedlje.

Najveće interesovanje učenika, prema rečima ministra, iskazano je za upis u bilingvalna odeljenja, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, za audio – vizuelne umetnosti, matematiku, kao i za računarstvo i informatiku.

Povezane vesti:

„Za bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku u Desetoj gimnaziji u Beogradu na 30 mesta prijavilo 198 učenika, što predstavlja najveću zainteresovanost učenika za upis na jedno mesto. 186 učenika talentovanih za biologiju i hemiju prijavilo se za 100 mesta u pet gimnazija u Srbiji. Veliko interesovanje je i za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za audio – vizuelne umetnosti, gde se prijavilo 214 đaka na 120 mesta. Takođe, među učenicima veliko interesovanje postoji i za upis u Matematičku gimnaziju, kao i za specijalizovana odeljenja za matematiku. Prijavljeno je 418 učenika na 240 mesta. Kada je reč za o specijalizovanim odeljenja za računarstvo i informatiku, u 48 škola na 1040 mesta prijavilo se 1795 učenika“, naveo je Ružić.

Ministar je istakao da je ove godine, po prvi put, država omogućila i novu digitalnu uslugu u obrazovanju preko portala Moja srednja škola, koja u potpunosti digitalizuje čitavu proceduru oko upisa u srednje škole i preko koje se mogu da se od kuće obave svi administrativni poslovi oko upisa učenika u srednje škole.

„Ovo je još jedan korak u procesu digitalizacije sistema obrazovanja i usluga koje on pruža. U pitanju je veliki napredak. Zajednički rad stručnjaka za obrazovanje i stručnjaka za informacione tehnologije iz Kancelarije za IT upravu dao je ovako dobar rezultat“, istakao je ministar, dodajući da je od ukupno 7.336 prijava za polaganje prijemnog, 5.776 podneto elektronski preko portala.

Preliminarne rezultate prijemnih ispita moguće je proveriti na portalu od od 10. do 18. maja, a konačne rezultate 19. maja 2021. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar