Foto: Nemanja Jovanović

Učenici osmih razreda uveliko se pripremaju za malu maturu, a veliki broj đaka već je dobio zaključene ocene i spremno čega nastavak svojih obaveza. Oni će završiti obaveze u školama 8. juna, nakon čega će imati malu maturu tri dana - 23, 24. i 25. juna. Predstavljamo vam kalendar obaveza osnovaca u narednih mesec i po dana.

Nakon što su u aprilu imali probni prijemni za upis u škole, na kojima nisu ostvarili baš najbolje rezultate, osnovcima je maj rezervisan za spremanje prijemnog ispita. Neki od učenika već su imali ili će imati prijemne ispite u maju ( baletske škole, učenici sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju, umetničke škole, sportska gimnazija…).

Za većinu osmaka, prijemni ispit biće rezervisan za pomenute termine 23, 24. i 25. juna, na kojima će polagati srpski jezik, matematiku i kombinovani test. Predstavljamo vam kalendar osnovaca.

Završni testovi iz srpskog, matematike i kombinovani test – 23, 24. i 25. jun

Učenici će polagati testove koji će biti otvorenog i zatvorenog tipa, u zavisnosti od prirode testa. Učenici će rešavati zadatke iz geometrije, aritmetike, književnosti, gramatike i još nekoliko oblasti koje će biti u kombinovanom testu.

Preliminarni rezultati prijemnog ispita – 27. jun

Preliminarni rezultati biće objavljeni na sajtovima škola, ali će biti istaknuti i na oglasnim tablama kao i prethodnih godina. Rezultati će biti objavljeni do 10 sati ujutru. Isti dan će biti prijem prigovora učenika na preliminarne rezultate završnog ispita (elektronskim putem i neposredno u osnovnoj školi). 

Istog dana, prvostepena komisija dostavlja odgovor na preliminarne rezultate završnog ispita. Nakon toga, žalba će biti uložena ili ne.

Konačni rezultati – 2. jul

Nakon što se odgovori na sve žalbe i prigovore, konačni rezultati će biti istaknuti 2. jula do osam sati ujutru.

Liste želja učenika – period od 26. juna do 2. jula

Nakon što se popuni lista želja, ona se predaje osnovnim školama i unosi se u bazu podataka. Nakon toga, proverava se lista želja od strane učenika u osnovnim školama (elektronskim putem i neposredno u školi). 

Objavljivanje zvanične liste želja učenika – 9. jul

Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama. Nakon toga, objavljaje se lista preostalih slobodnih mesta koje će popunjavati osnovci.

Ostatak jula biće rezervisan za drugi upisni rok, kada će biti ponovljena ista procedura za upis u škole, prirodno sa manjim brojem slobodnih mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare