Branko Ružić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je osnivanje resursnih centara u obrazovnom sistemu i nabavku savremene asistivne tehnologije za decu sa smetnjama u razvoju, čime će se, prema njegovim rečima, unaprediti sistem dodatne podrške i kvalitet inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja.

„Resursni centri će okupiti stručnjake različitih profila, koji imaju iskustvo u radu sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju. Oni će pružati dodatnu podršku deci, učenicma i njihovim roditeljima, a i obučavati zaposlene u školama za individualizovani pristup obrazovanju. Za početak planirano je osnivanje tri resurs centra, koji bi regionalno pokrivali teritoriju cele Srbije, a predviđeno je da se taj broj kasnije poveća“, rekao je Ružić.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, resursni centri će imati posebnu ulogu kada je reč o primeni asistivnih tehnologija kojima se unapredjuje i olakšava učenje i napredovanje učenika sa smetnjama u razvoju i njihovo učešće u školskim i vršnjačkim aktivnostima, a biće formirani pri školama koje ispunjavaju odredjene kriterijume.

„Uloga resursnog centra biće i da svako dete kome je to potrebno dobije odgovarajući uređaj asistivne tehnologije. Ove tehnologije, bilo da ih deca koriste kao pomagalo za kretanje ili za komunikaciju u učionici, omogućavaju veći pristup sadržajima koji bi im bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez korišćenja ovih uređaja“, istakao je Ružić.

Prema njegovim rečima, planirane su i obuke za 4.000 nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji, kao i obuke za 500 članova resornih komisija o asistivnim tehnologijama i unapređenom povezivanju potreba deteta sa uslugama podrške.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar