Foto: TANJUG/ JPPEU RESAVICA/nr

Rudari svih devet rudnika u sastavu Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) Resavica obustavili su jutros rad zbog niskih zarada i ostaće u štrajku do ispunjenja svih zahteva, rekao je predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković.

Milenković je rekao da se štrajk odvija u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine i trajaće do ispunjenja zahteva rudara.

Resavica ima 3.600 zaposlenih, čije su prosečne plate 65.000 dinara.

„Mi smatramo da su plate rudara neprimereno male za težak i važan posao koji rade“, rekao je Milenković.

Milenković je rekao da rudari zahtevaju povećanje vrednosti radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku Soko, koji ne radi od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća.

Izvršni odbor Sindikata radnika JP PEU Resavica odbio je u petak predlog Ministarstva rudarstva i energetike za povećanje zarada i doneo odluku o potpunoj obustavi rada danas.

Milenković je rekao da će danas biti održan novi sastanak u Ministarstvu i da se nada da će biti pronađeno rešenje za postojeći problem.

Sindikat Sloga: Puna podrška rudarima Resavice
Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, u duhu radničke i sindikalne solidarnosti, pružaju punu podršku Štrajkačkom odboru Sindikata radnika JP PEU Resavica i rudarima svih devet jama Preduzeća za eksploataciju uglja Resavica, koji su najavili da će od danas krenuti u potpunu obustavu rada uz poštovanje minimuma procesa rada, saopšteno je.

„Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike da odmah prihvati sve opravdane zahteve rudara, poveća im zarade, kako Srbija ne bi usred zime ostala bez struje iz sopstvenih izvora. Pozivamo i sve sindikate i celokupnu javnost u Srbiji na solidarnost sa rudarima i podršku“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Taj sindikat ukazuje da se godinama unazad, a sada i ubrzano nakon potpunog raspada Elektroprivrede Srbije, ubrzava i ozakonjena prinudna eksploatacija srpskih rudara kroz niske plate i loše uslove rada.

„Umesto da se kazne oni koji su lošim upravljanjem uništili EPS, teret nesagledive štete se prebacuje na one koji svakodnevno silaze u jame, ucenjeni ekonomskim motivom za mizerne plate koje su jedva dovoljne za preživljavanje, a ne za život“, ističe „Sloga“.

BONUS VIDEO: Rudarstvo u Srbiji: Možemo li „pomiriti“ profit i zdravu životnu sredinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar