Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Radio-televizija Srbije saopštila je da spot protiv kompanije Rio Tinto udruženja Kreni-Promeni nije emitovan na RTS jer uz oglasnu poruku nije dostavljena oglasna deklaracija, kako je predviđeno Zakonom o oglašavanju.

Zbog ovoga je „konstatovano da nisu ispunjeni formalni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke“, navodi se u odgovoru RTS udruženju Kreni-Promeni, koje je optužilo javni servis za cenzuru, prenosi N1.

„Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova i to dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3.3.2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanje prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju“, kažu iz RTS.

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS će po proceduri izvršiti procenu o tome da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji uređuju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke, dodaje se.

Udruženje Kreni-Promeni zakazalo je protest ispred zgrade RTS-a za petak u 19 časova, nakon što je RTS odbio da emituje njihovu reklamu protiv Rio Tinta. Savo Manojlović iz tog udruženja kazao je za N1 da su ispunjeni svi zakonski uslovi kod izrade reklame, kao i da su poštovani protokoli RTS-a.

BONUS VIDEO: Ekološki protest ispred RTS-a: Obustaviti spotove Rio Tinta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare