Savo Manojlović , udruženje Kreni-promeni Foto: N1
Savo Manojlović Foto: N1

Udruženje Kreni-promeni zakazalo je protest ispred zgrade RTS-a za petak u 19 časova, nakon što je RTS odbio da emituje njihovu reklamu protiv Rio Tinta. Savo Manojlović iz tog udruženja kaže za N1 da su ispunjeni svi zakonski uslovi kod izrade reklame, kao i da su poštovani protokoli RTS-a.

Kako je rekao na protestu će biti i svečana premijera reklame koja je cenzurisana.

„Imali smo normalnu komunikaciju sa RTS-om, rečeno nam je da je bukiran termin samo da dostavimo reklamu, javiće nam do utorka. Odjednom nas prebacuju na sredu i prestaje komunikacija. Ne dobijamo ni obrazloženje zašto reklama nije podobna. Ovo je brutalna cenzura i kršenje slobode izražavanja“, rekao je Manojlović.

Navodi da je reklama plaćena donacijama građama i da je glavna poruka da „Srbija nije na prodaju“.

„Pojavljuju se glumci Viktor Savić i Jelena Stupljanin, i to je odgovor na predreferendumsku kampanju koju je pokrenuo Rio Tinto, nakon što je Vučić najavio referendum. Želeli smo da proverimo da li ćemo imati, kako najavljuju u zakonu, jednaku zastupljenost. Mi je nemamo. Želeli smo da se čuje glas građana. Podnećemo tužbu protiv RTS i disciplinsku prijavu jer osobe koje su komunicirale sa nama nisu bile na radnom mestu i nisu vršile svoju zakonsku obavezu“, rekao je Manojlović.

Rekao je da će reklamu pustiti na društvenim mrežama, kako bi pokazali da cenzura ne može da spreči da se čuje istina o Rio Tintu.

„Građani kada se ujedine mogu da brane ustavna prava, pošto državnici to ne čine. Najavljuju referendum a odabrali su jednu stranu. Ovo je neka vrsta poruke da građani neće dozvoliti da se prava krše. Imamo i dalje korake i ponudu za RTS, ali da se svi pojavimo na protestu i da pokažemo da nećemo ćutati dok RTS krši našu slobodu i da reklama preplavi celu Srbiju“, poručuje Manojlović.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović izjava o reklami

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar