Nebojša Romčević, Foto: Printscreen

Dramski pisac Nebojša Romčević izjavio je u jutranjem programu "Probudi se" na TV Nova S da se plaši da će peticija protiv spomenika Stefanu Nemanji biti još jedna od mnogih peticija koje nisu dovele do promene bilo kakvih stavova vlasti, čak i kada su groteskni i kontraproduktivni.

„Čovek pokušava da odgovori na pitanje šta bilo u glavama ljudi kada su doneli odluku da nekakvu bronzanu statutu proglase Stefanom Nemanjom, da to popnu na onaj džinovski žir i da to proglase odavanjem počasti rodonačelniku naše kraljevske loze. To su sve logične posledice iracionalnih odluka“, rekao Romčević.

On je naveo da je, budući da je spomenik već plaćen i da su podeljeni honorari, teško vratiti stvari na početak i to staviti u staro gvožđe.

„Nemam ništa protiv podizanja spomenika onima za koje procenimo da su politički kurenti, ali imam protiv da se to radi u maniru 19. veka i da se radi u maniru bolesne melagomanije“, dodao je Romčević.

On je izjavio da u Srbiji nema izbora, da imamo izbornu farsu i da se vlast ponaša kao neko ko će dobiti na izbore, jer kontroliše medije i izborni proces.

„Mene i dan danas čudi kako to može jedan narod koji sebe smatra istorijskim narodom da pristane da u njegovo ime odluke donosi jedna osoba, da su suspendovane sve institucije, a da je 80 odsto tih odluka proglašeno državnom tajnom. To vam je kao da gledate mađioničara koji jako slabo izvodi trikove i kažete mu evo ti ga kec u rukavu, a on kaže nije. I vi, ajde da vidim tog zeca. Kako mi to i zašto sebe proglašavamo narodom, a ne ruljom, meni nije jasno. Narod je nešto što ima politički stav, a ne belo gleda i povremeno se krsti“, istakao je on.

Romčević je naveo da je posao intelektualaca da budu nezadovoljni i da kritikuju vlast.

„Vlast ne postoji da bi joj se aplaudiralo. To je možda novina za naše nosioce vlasti, ali nije njihov posao da ih mi nosimo kroz trijumfalne kapije i da padamo ničice pred njihovom genijalnošću, nego da ih napadamo, napadamo i napadamo. Njihovo je da to čuju i uzmu u obzir zašto ih napadamo, osim što smo nagadžbabe i nagadždede, pa napadamo što smo nezadovoljni životom, ali da u svemu tome postoji sistem. Mogu da prihvatim da svi imamo patriotske želje, ali imamo različite metode i da zajedno pokušamo da napravim od Srbije podnošljivo mesto pod suncem“, rekao je on.

Gost jutarnjeg programa na Nova S rekao da je površno pogledao šta je potpisano u Vašingtonu i da tamo ne postoji potpis Donalda Trampa.

„Trampu je potpuno svejedno. To je njemu samo prepodnevna obaveza ne bi li neki promil ostvario. Ko god da je išao u Vašington, ne bi se bolje proveo, ali se ne bi hvalio da je pobedio“, dodao je Romčević.

Komentarišući pisanje medija da je Marko Đurić novi šef diplomatije, on je naveo da mu izgleda kao dobar vic, ali da u tome nema ništa duhovito.

„Jeste okolnost da vladajuća stranka ima problema sa kadrovima i da se oni biraju po kriterijumima kratkoće orbite oko sunca. Što ste bliže suncu, to ćete pre dospeti negde“, rekao je Romčević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare