Rojters: Rio Tinto u Srbiju šalje postrojenje za preradu jadarita

Društvo 01. avg. 202121:18 > 22:0311 komentara
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Rio Tinto se spremna da u narednih nekoliko nedelja iz Melburna isporuči u Srbiju pilot postrojenje za izdvajanje litijuma iz jadarita, što predstavlja kulminaciju višedecenijskog istraživanja koje bi trebalo da ovu kompaniju uvede u posao iskopavanja minerala koji se koriste za proizvodnju baterija, piše Rojters. Zanimljivo je da Rio Tinto ovaj rudnik predstvalja kao svršen čin iako srpski zvaničnici tvrde da sa državnom nema potpisan nikakav ugovor koji mu garantuje iskopavanja.

Istraživanja rađena na periferiji Melburna dovela su do željenog rezultata – pronađen je ekonomski isplativ način da se ekstrahuje litijum iz jadarita, minerala koji je do sada pronađen samo u Srbiji, u dolini reke Jadar, piše Rojters.

Rio Tinto je, kako piše Rojters, “prošle nedelje pritisnuo dugme za pokretanje projekta vrednog 2,4 milijarde dolara, koji će vodećeg proizvođača rude gvožđa, bakra, litijuma i specijalnih minerala, svrstati među prvih deset proizvođača litijuma, što prati rast potražnje ovog minerala od strane proizvođača električnih vozila.“

„To nije veliki rudnik, ali ćemo sa njim postati najveći proizvođač litijuma u Evropi i zadržati se na toj poziciji najamanje deset godina”, rekla je novinarima Sinead Kaufman, izvršna direktorka sektora za minerale u Rio Tintu.

Povezane vesti:

Četiri kontejnera dugačka po 12 metara sa opremom biće otpremljena na put preko mora i reka do Srbije, koji bi trebalo da traje oko devet nedelja.

Rio Tinto očekuje da izgradnja postrojenja počne naredne godine, nakon što dobije odobrenje koje se odnosi na zaštitu životne sredine, a da prvu proizvodnju počne 2026. godine.

U ovom rudiniku Rio Tintno očekuje da proizvede dovoljno litijuma za pogon milliona električnih vozila. U njemu bi takođe trebalo da se proizvodi borna kiselina koja se koristi u baterijama i natrijum sulfat, koji se koristi u deterdžentima.

Rio Tinto samouvereno izvodi pripreme za budući rudnik u plavnoj dolini Jadra – u kojoj se nalaze naselja, obradivo zemljište u privatnom posedu, šume i čak 145 strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta – iako nema ni jedan zvaničan dokument koji mu garantuje da će za to dobiti dozvolu.

„Prethodnih meseci slušamo laži i neistine političara koji žele da obmanjuju javnost. Isti oni koji su dali rešenja za istraživanja sada traže ugovor države sa Rio Tintom. Taj ugovor ne postoji. On će biti potpisan kada građani odluče o tome, a ne ljudi koji ovo koriste da uđu na političku scenu time što šire strah i obmanjuju javnost. Referendum je najdemokratskije rešenje“, rekla je pre tri nedelje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

U toku je proces određivanja obima i sadržaja Studije o proceni utucaja projekta “Jadar” na životnu sredinu, nakom čega bi tek trebalo da se radi pomenuta Studija.

Građani koji žive u dolini Jadra, aktivisti, ali i deo naučne zajednice Srbije ukazuju na to da bi ovaj rudnik doveo do masovne devastacije životne sredine u dolini Jadra ali i na šire, kao i da su do sad već prekršene brojne procedure i zakoni, zbog čega bi čitav projekat trebalo da se vrati više koraka u nazad, na izradu idejnog projekta, koji ne postoji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar