Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Svakodnevni protesti meštana Gornjih Nedeljica urodili su plodom pa su napokon stanovnici ovog sela dobili "duševni mir" od kompanije Rio Tinto, koja se izgleda pritajila. Kako kažu meštani za Nova.rs, osim obezbeđenja na terenu ne viđaju radnike Rio Tinta.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar za Nova.rs potvrđuje da su aktivnosti Rio Tinta utihnule i dodaje da je to zahvaljujući protestima koje svaki dan organizuju meštani ispred sedišta te kompanije u Gornjim Nedeljicama.

„Ovde ne rade ništa zato što smo im mi svaki dan ovde ispred zgrade. Mi smo najavili protest svaki dan i znamo da ih na taj način držimo dalje od Nedeljica“, izjavila je Petković za Nova.rs.

Ona navodi da su protesti svakog jutra od 9 sati od 16 časova.

Od seče šume i proknjiženih parcela od pre nekoliko nedelja, meštani od Rio Tinta trenutno viđaju samo radnike obezbeđenja.

Upitana o narednim koracima meštana, Petković odgovara da trenutno rade na prikupljanju potpisa za narodnu inicijativu o izmenama zakona o rudarstvu, a kojima će se zabraniti iskopavanje litijuma i bora.

„Krećemo i u proteste po gradovima širom Srbije“, dodaje Petković i navodi da će prvi naredni protest biti održan u Boru sledeće nedelje.

Marijana Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Karavan“ istine koji organizuju ekološki aktivisti održavaće se širom Srbije, a prema trenutnim najavama do kraja marta protesti će biti u Boru, Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čačku, Loznici i Beogradu.

Prvi naredni protest biće održan 12. mart u Boru, a sledeći dan u Nišu. Poslednjeg dana marta protest će biti održan u Beogradu.

Inače, plan ekoloških aktivista je da u roku od 90 dana sakupe više od 30.000 potpisa za narodnu inicijativu.

„Verujemo da ćemo sakuputi mnogo više od toga“, saopšteno je pre nekoliko dana na zajedničkoj konferenciji za novinare Saveza ekoloških organizacija Srbije i organizacije „Kreni-promeni“.

Inače, nakon priča o kupovini šume i parcela od pre nekoliko nedelja, oglasio se i Rio Tinto. Ova kompanija je navela da poštuje odluku Vlade Srbije da poništi Uredbu o realizaciji projekta „Jadar“, a zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije, kako su naveli, nastaviće „odgovorno da održava“ i da će njima upravljati u „najboljem interesu zajednice i životne sredine“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi smo posvećeni ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu kompanije održavamo bezbednom, kao i da nastavimo da obezbeđujemo sigurnost naših timova i saradnika“, naveo je tada Rio Tinto.

Podsetimo, Vlada Srbije je 20. januara saopštila da ukida ovu uredu, ali isve upravne akte sa Rio Tintom, navodeći da se time „stavlja tačka“ na projekat „Jadar“.

Bonus video – Izjave iz Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar