Savo Manojlović je na današnjoj konferenciji za novinare Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-promeni rekao da je verifikovana nova narodna incijativa, pre nego što je raspuštena Skupština. Time su, kako je najavio Manojlović, ispunjeni zakosnki uslovi da se i tokom izborne kampanje sakupljaju potpisi na osnovu kojih će biti donete izmene zakona o rudarstvu, koje će predvideti zabranu iskopavanje litijuma i bora.

Plan je da se u roku od 90 dana skupi više od 30.000 potpisa kako bi se izmene zakona odmah po izboru nove Skupštine našle pred poslanicima.

„Verujem da ćemo sakuputi mnogi više od toga. Istovremeno će krenuti i karavan po Srbiji u toku cele izborne kampanje. Meštani će tražiti od političkih stranaka da se izjasne o tome da li će u novom parlamentu glasati za taj zakon ili ne“, kazao je Manojlović na konferenciji za novinare.

Manojlović je uputio apel volonterima i svim ostalim građanima.

„Mi smo imali oko 3.000 prijava volontera, sada ćemo obnoviti poziv i ovo je nova narodna inicijativa i pozivamo sve građane da daju potpis bez obzira na političke razlike, kao i one koji glasaju za vladajuću stranku. Ovde ne postoje nikakve političke, verske ili nacionalne razlike“, rekao je Manojlović.

Dragana Đorđević, naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, istakla je da rudnik litijuma i bora nikako ne može da bude ekološki.

„Oni imaju problema sa jalovištem i postoji verovatnoća da pukne folija koja se nalazi ispod tog toksičnog sadržaja“, rekla je Đorđević pozivajući se na nedavno objavljenu studiju o uticaju na životnu sredinu u nedeljniku „Vreme“.

Nadležni ne razmatraju živote 19.000 ljudi koji jako lepo žive od poljoprivrede, poručuje ona.

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar poručio je da će se aktivisti ovog udruženja boriti do poslednje kapi krvi protiv iskopavanja litijuma i bora.

Jadar je jedan od najplodnijih dolina, dodaje on.

„Ja ne znam kakve su tajne ugovore sa Rio Tintom sklopili, kao ni ko je uzeo pare, ali neka novac vrate oni koji su ga uzeli“, poručio je Kokanović u Medija centru i dodao:

„Glas za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS) je glas za Rio Tinto.“

Dragan Simović, predsednik udruženja Zaštitimo Dobrinju i okolinu, ispričao je o borbi ovog udruženja navodeći da „moramo da mislimo jedni na druge, ako želimo da živimo ovde“.

„Kod nas su prošle godine pokušali da uzimaju površinske uzorke, a ove su planirali sa bušotinama“, rekao je Simović.

On je naveo da oni u Dobrinji stražare i dodao je da su nekoliko puta uspeli da oduzmu uzorke od geologa koji su radili uzorkovanje.

„Ovo je problem cele Srbije i molim sve građane Srbije da prenose ovo svojim komšijama, prijateljima. Moramo da mislimo jedni o drugima, ako želimo da živimo ovde“, zaključio je Simović.

Bonus video – Podrška Svetlane Bojković građanima i ekološkim aktivistima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare