Ekološki ustanaka, protest, blokada, Savo Manojlović
Foto: Vesna Lalić, Zoran Lončarević/Nova.rs

Ekološki aktivisti najavili su za subotu nastavak protesta u Loznici do konačnog odlaska Rio Tinta, a u isto vreme "u vazduhu visi pitanje" da li će nove blokade organizovati i Savo Manojlović, koji je u četvrtak to najavio kao jednu od mogućnosti, ukoliko se Vlada ne izjasni o zahtevima "Kreni-promeni". Rok koji je Savo dao Brnabić istekao je u 10 sati, a sada je ponovo na potezu "Kreni-promeni".

Građani i aktivisti iz Loznice, Gornjih Nedeljica i drugih mesta sutra će od 14 sati organizovati protest u Loznici, ali ovoga puta neće biti blokade puta kao prethodnih nedelja. Aleksandar Jovanović Ćuta potvrdio je da sutra neće biti protesta ispred Sava centra.

„Sutra će se u 14 sati protestovati i pripremili smo jedan program, biće govornika, razgovaraćemo o tome što je bilo do sada i o onome što će biti. Skup smo prijavili u SUP-u, a blokada neće biti. Mi ćemo se skupiti na šetalištu kod Pošte u Loznici. Ideja je da protest traje dva sata, toliko smo prijavili, ali je moguće da se malo produži. Ne verujem da će biti nikakvih problema i pozivam sve građane da nam se priključe“, rekao je Kokanović za Nova.rs.

Nakon što je premijerka Brnabić saopštila da je povučena uredba o Prostornom planu područja Jadar, Manojlović je ispred inicijative „Kreni-promeni“ organizovao protest ispred Predsedništva i poručio da vlast mora da donese odluku o zabrani kopanja litijuma i bora na 20 godina. On je dao rok Vladi Srbije rok danas do 10 sati da se izjasni o zahtevima, nakon čega će biti isplanirani novi koraci.

„Neće biti u Srbiji iskopavanja nikakvog litijuma i bora, ta priča tone, a oni biraju da li će da potonu zajedno sa njom. Nas njihovi izbori ne zanimaju, ali ćemo sve učiniti da im ti izbori budu kamen oko vrata ukoliko ne budu slušali građane. Mi možemo da sakupimo 30.000 potpisa, imamo preko 100 koordinatora, sigurni smo da mogli da sakupimo i više. Pitanje je da li nam garantuju da će ta inicijativa biti na dnevnom redu“, rekao je Manojlović i dodao:

„Druga opcija je da predsednik države instistira na moratorijuma kao što je već rekao, ali ne na godinu dana, nego 20 godina. To su zahtevi, ili potpisi ili moratorijum“, kazao je Manojlović.

Ranije, Manojlović je najavio da „Kreni-promeni“ ima spremne naredne korake, koji ne isključuju mogućnost protesta i novih blokada.

Za sada je jedno sigurno – prošao je rok koji je Manojlović dao Vladi Srbije da se izjasni o zahtevima „Kreni-promeni“, a za sada je loptica ponovo na terenu Manojlovića? U nove blokade ili institucionalnu borbu?

Bonus video: Savo Manojlović ispred Vlade -Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare