Savo Manojlović iz inicijative Kreni-promeni rekao je na skupu protiv Rio Tinta koji je počeo ispred zgrade Predsedništva Srbije, da Vlada i premijerka Ana Brnabić moraju da stave moratorijum na istraživanje litijuma od 20 godina, te da dopuste građanima širom Srbije da skupljaju potpise za narodnu inicijativu.

Nakon što je protest počeo ispred zgrade Predsedništva, okupljeni su krenuli do Vlade Srbije kako bi saopštili svoje zahteve. Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“ obratio se okupljenima  i rekao:

„Mi smo uredno prijavili skup i policija danas nije bila tu. Da li su oni spremni da garantuju i šta znači to ispunili smo jednom zahteve i to je to? Mi tražimo moratorijum na 20 godina na istraživanje bora i litijuma, da ne bismo sačekali godinu dana i da se nakon toga vrati sve po starom“, rekao je Manojlović.

On je istakao da je bitno obezbediti uslove za prikupljanje potpisa u svim opštinama širom Srbije, te da se garantuje da će se omogućiti overivači potpisa od osam do 20 sati.

„Neće biti u Srbiji iskopavanja nikakvog litijuma i bora, ta priča tone, a oni biraju da li će da potonu zajedno sa njom. Nas njihovi izbori ne zanimaju, ali ćemo sve učiniti da im ti izbori budu kamen oko vrata ukoliko ne budu slušali građane. Mi možemo da sakupimo 30.000 potpisa, imamo preko 100 koordinatora, sigurni smo da mogli da sakupimo i više. Pitanje je da li nam garantuju da će ta inicijativa biti na dnevnom redu“, rekao je Manojlović i dodao:

„Druga opcija je da predsednik države instistira na moratorijuma kao što je već rekao, ali ne na godinu dana, nego 20 godina. To su zahtevi, ili potpisi ili moratorijum“, kazao je Manojlović.

Podsetimo, više stotina građana okupilo se da bi protestovalo nakon što je Vlada Srbije povukla odluku o Prostornom planu specijalne namene, kojom se omogućava Rio Tintu da radi u Srbiji, ali nije doneta odluka o moratorijumu na istraživanje litijuma.

„Predali smo peticiju koju je potpisalo 292.000 ljudi koji su tražili da se čuje njihov glas. Dve godine u Narodnoj skupštini stoji inicijativa o ukidanju rijaliti programa, a kabinet Ane Brnabić ne daje mišljenje. Boje se da sklone rijaliti program zato što će oni postati najveći rijaliti program“, rekao je ispred Predsedništva Srbije okupljenim građanima Savo Manojlović.

Na kraju protesta policija je legitimisala troje mladih učesnika, kojima su nakon toga fotografisane lične karte, ali nisu privedeni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar