Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Kompanija Rio Sava Exploration saopštila je da je pokrenula program održivog lokalnog razvoja preduzetništva, seoskog turizma i starih zanata na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj. Za meštane doline Jadra ova objava ćerke kompanije Rio Tinto, kako su rekli u izjavi portal Nova.rs, jeste "dokaz da ova firma ima ozbiljan problem sa narodom u ovom kraju koji neće rudnik i koji odbija da proda svoje njive i okućnice".

Firma Rio Sava je navela kako ovim programom želi da kroz direktnu finansijsku pomoć u vidu bespovratnih sredstava podrži rast, razvoj i unapređenje poslovanja i samozapošljavanja u lokalnim zajednicama u kojima posluje.

„Program održivog lokalnog razvoja će doprineti otvaranju novih radnih mesta i samozapošljavanju kroz podsticanje razvoja postojećih i osnivanje novih preduzetničkih aktivnosti, podršku starim i tradicionalnim zanatima i unapređenje loklane ponude seoskog turizma“, navela je kompanija Rio Sava u saopštenju.

Foto: Instagram/mars_sa_drine

Na ovakvu „darežljivost“ prema lokalnoj zajednici, meštani ovog kraja okupljeni u Udruženju „Ne damo Jadar“ poručuju za portal Nova.rs da ih ne zanimaju nikakvi projekti, novci ili grantovi, već ih interesuje samo „šta curi iz bušotina“, kao i kada Rio Tinto planira da izvadi cevi i da se „konačno skloni iz Jadra i Srbije“.

„Kompanija Rio Tinto nije nikakva dobrotvorna, niti kulturna ili humanitarna organizacija nego neodgovorna kompanija koja nije sposobna da sanira posledice istraživanja jer bušotine i dalje cure u Nedeljicama, pa turizam može biti samo ekocidni“, ocenjuju u ovom udruženju.

Marijana Petković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za njih je ova objava dokaz da kompanija ima „ozbiljan problem“ sa narodom u Jadru koji neće rudnik i koji odbija da proda svoje njive i okućnice, jer od „2.030 hektara imaju tek oko 160“.

Udruženje „Ne damo Jadar“ ističe da kompanija novcem pokušava da uđe među ostale ljude ovog kraja i time „zavedu i sakriju stvarnu nameru ovakvog oglašavanja“.

„Isto ovo rade trenutno po NVO sektoru, nudeći i dajući grantove da bi organizacije ovog tipa kontrolisali rad zle kompanije. Za nas koji se borimo svaki dan sa njima na terenu i hrabro odbijamo prodaju i predaju, svako ko uzme novac, smatraće se najvećim izdajnikom ovog naroda i ime će mu se naći na spomeniku izdajnicima koji smo obećali, pored imena onih koji su im zemlju prodali, koji rade za njih, ili koji ih podržavaju u napadu na život i zdravlje ove zemlje“, poručuju iz Udruženja „Ne damo Jadar“ za portal Nova.rs.

Gornje Nedeljice Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni su podsetili da je „narod rekao da ne želi litijum“.

„Krvavi novac Rio Tinta zarađen na trovanju i uništavanju drugih naroda širom sveta, nikome dobra nije doneo. Od ove kompanije svakodnevno vidimo samo zlo, eto izgubili su radioaktivnu kapsulu pre neki dan, uništili pećine Aboridžina, zatrovali vodu na Madagaskaru, sarađivali sa nacistima, svakakva zlodela rade i samo kažu: Izvinite! Jedini manir je da kulturno izjave izvinjenje i sa zlom nastavljaju dalje“, ocenjuje „Ne damo Jadar“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ovo udruženje poručilo je srpskoj vlasti da pronađe narodnu inicijativu protiv litijuma sa 38.000 potpisa, jer su već u prekršaju ustavnih zakona ove zemlje.

„Nažalost, vlast koja ovo odobrava je uništila i privredu i poljoprivredu ove zemlje, pa sad preko ovakvih zagađivača ‘obezbeđuje prihode’ nesrećnom narodu koji su prodali istim ovakvim kompanijama koje nisu nikakva dobrovoljna i ni humanitarna društva“, navelo je ovo udruženje.

***

BONUS VIDEO – Da li nova ministrka diskretno najavljuje odmrzavanje aktivnosti kompanije Rio Tinto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar